*

Nieuws Binnenland

ASMI onderuit op Damrak

woensdag 26 juli 2017 09:56

AMSTERDAM (ANP) - De toeleverancier aan de chipindustrie ASMI ging woensdag onderuit op de Amsterdamse beurs na publicatie van de resultaten. De kwartaalcijfers van KPN vielen daarentegen in goede aarde en hielpen de AEX-index vooruit. De Europese beurzen stonden ook overwegend in het groen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 526,99 punten. De MidKap daalde daarentegen 0,7 procent tot 799,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen de 0,4 procent tot 0,6 procent.

KPN was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 3 procent. Het telecomconcern bleef in het tweede kwartaal last houden van zwakkere prestaties op de zakelijke markt, maar presteerde volgens analisten beter dan verwacht. Staalfabrikant ArcelorMittal was de grootste daler met een min van 1,1 procent.

Refresco

In de MidKap bungelde ASMI onderaan met een verlies van 7,8 procent. De chiptoeleverancier boekte meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Analisten wezen echter op de zwakke resultaten van het Aziatische dochterbedrijf ASM Pacific Technology, dat in Hongkong fors onderuit ging. Ook branchegenoot Besi moest het ontgelden en werd 3,5 procent lager gezet.

Frisdrankbottelaar Refresco was de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven met een winst van 2 procent. Bodemonderzoeker Fugro profiteerde van beter dan verwachte resultaten van sectorgenoot Subsea 7 en klom 1,4 procent.

Euro

In Parijs daalde LafargeHolcim ruim 1 procent. De grootste cementproducent ter wereld zag zijn winst in het tweede kwartaal opnieuw flink aantrekken. De omzet viel echter lager uit dan analisten hadden verwacht.

PSA Peugeot Citro├źn klom 4,7 procent. Het Franse autoconcern boekte 11 procent meer winst in de eerste helft van het jaar, vooral door hogere verkopen en verdere kostenverlagingen. Daimler won 0,4 procent in Frankfurt. Het Duitse autoconcern, dat beschuldigd wordt van verboden prijsafspraken, heeft meer winst en omzet geboekt in het afgelopen kwartaal. Dat kwam vooral door dubbelcijferige verkoopcijfers van het luxemerk Mercedes-Benz.

De euro was 1,1638 dollar waard, tegen 1,1655 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 48,46 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 50,65 dollar per vat.