Nieuws Binnenland

Kapitaalinjectie Aegon Nederland zorgt voor fors hogere solvabiliteit

Donderdag 10 augustus 2017 08:02 Ook solvabiliteit groep maakt sprong na nieuwe afspraken over Amerikaanse tak.
(ABM FN-Dow Jones) Aegon heeft in het tweede kwartaal van 2017 de solvabiliteitspositie van zijn Nederlandse onderdeel fors versterkt door een kapitaalinjectie van een miljard euro, terwijl ook de solvabiliteit van de groep een sprong omhoog maakt. Dit meldde de verzekeraar donderdag voorbeurs met de publicatie van zijn tweedekwartaalcijfers.
Door de kapitaalinjectie steeg de Solvency II-ratio van Aegon Nederland in het afgelopen kwartaal van 144 procent ultimo juni tot circa 175 procent. Ook de verkoop van de adviseursgroep Unirobe Meeus en verbeteringen van het risicoprofiel droegen bij aan de versterking van de kapitaalbuffer.
Het kapitaal dat nodig is voor de injectie is afkomstig van de opbrengst uit de verkoop van onderdelen elders in de groep en van dividend dat vanuit andere landen naar de groep wordt gesluisd. Vanochtend kondigde Aegon nog aan zijn onderdeel in Ierland te hebben verkocht.
Om de financiering te overbruggen is Aegon van plan obligaties uit te geven van 500 miljoen euro met een looptijd van één jaar.
Een grote opluchting voor beleggers zal zijn dat De Nederlandsche Bank het verliescompensatievermogen van uitgestelde belastingen in Nederland heeft vastgesteld op 75 procent. Analisten vreesden voor een fors lager percentage, waardoor de Solvency II-buffer van Aegon Nederland verder onder druk zou komen.
Groep
Aegon bereikte eveneens met de toezichthouder overeenstemming over een aanpassing van de methode om de kapitaalpositie van de Amerikaanse tak van het bedrijf, dat onder een Amerikaans toezichtregime valt, te vertalen naar de Europese Solvency II-regels die in Nederland gelden. De solvabiliteit van de groep zal hierdoor met 15 procentpunt stijgen, terwijl volgens Aegon ook de kwaliteit van het kapitaal verbetert en de vergelijkbaarheid met concurrenten.
In combinatie met de verkoop van bedrijfsactiviteiten en een hogere gegenereerd kapitaal is de solvabiliteitsratio van de groep hierdoor in het afgelopen kwartaal gestegen met 28 procentpunt tot 185 procent. Dat is in de bovenste helft van de nieuwe doelstelling van de groep van 150 tot 200 procent, aldus de verzekeraar.
Kwartaal
Aegon boekte in het tweede kwartaal verder een 23 procent hogere nettowinst van 529 miljoen euro en genereerde de verzekeraar 0,6 miljard euro aan kapitaal, waarvan ongeveer de helft door gunstige bewegingen op de financiële markten en eenmalige posten.
Op een rood Damrak sloot het aandeel Aegon woensdag 1,6 procent lager op 4,85 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
August 10, 2017 02:02 ET (06:02 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed