Nieuws Binnenland

Beurzen doen opnieuw stap terug

Donderdag 10 augustus 2017 12:00

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen deden donderdag opnieuw een stevige stap terug door de aanhoudende onrust rond Noord-Korea. Ook werden de koersen gedrukt doordat enkele grote bedrijven, waaronder Shell, ex-dividend noteerden. Op het Damrak wisten Galapagos en Aegon wel aan de negatieve teneur te ontspringen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de min op 525,46 punten. De MidKap raakte 1 procent kwijt op 795,07 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden 0,3 tot 1 procent in.

In de AEX zag Galapagos zijn beurswaarde met meer dan 19 procent toenemen. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de autotaxineremmer van het biotechbedrijf de ziekteprogressie stopt van patiënten met idiopathische longfibrose (IPF). Het middel kan nu aan een klinische test worden onderworpen.

Zaken

Ook Aegon deed goede zaken met een koerswinst van ruim 7 procent. De verzekeraar profiteerde afgelopen kwartaal van positieve ontwikkelingen op de financiële markten en kostenbesparingen. Het concern grijpt daarnaast stevig in om zijn buffers te versterken en liet weten dat het geen aandelenemissie hoeft te doen.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was oliedienstverlener SBM Offshore met een verlies van meer dan 2 procent. In de MidKap werd frisdrankbottelaar Refresco 3,7 procent lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers.

Teleurstellend

Op de lokale markt kelderde automatiseerder Ctac ruim 6 procent na een teleurstellend halfjaarbericht. Telegraaf Media Groep (TMG) won bijna 3 procent. Talpa liet weten vooralsnog af te zien van zijn poging om TMG als geheel over te nemen. Het bedrijf van miljardair John de Mol houdt wel een strategische belang in TMG.

Adecco verloor in Zürich 4,6 procent. Het uitzendconcern had afgelopen kwartaal last van een afnemende vraag in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. De omzet van de Zwitserse concurrent van Randstad (min 0,8 procent) viel daardoor lager uit dan verwacht. In Frankfurt zakte Henkel 4,3 procent na tegenvallende resultaten van het Duitse moederbedrijf van Schwarzkopf, Persil en Pritt.

De euro was 1,1713 dollar waard, tegen 1,1744 dollar op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 49,85 dollar. Brentolie steeg 0,9 procent in prijs tot 53,14 dollar per vat.


Reacties

  • Je weet pas dat het een top was, als ie weer gaat zakken

    Akka fietje 10 augustus 2017 15:46:45
  • Beurzen doen wel vaker een stap terug want zo werkt het daar nu eenmaal, twee stappen vooruit en eentje terug, op elk timeframe. Zoek liever je antwoord op een beurs in dat feit dan dat Noord-Korea gedoe.. 'Oorlogen' breken niet uit op de toppen van markten, voor nu zit iedereen safe, dus rustig aan maar….

    Ed 10 augustus 2017 13:06:01

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed