*

Nieuws Binnenland

Onrust Noord-Korea drukt Wall Street

donderdag 10 augustus 2017 22:34

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met duidelijke minnen de handel uitgegaan. Beleggers zijn ongerust vanwege de oorlogsretoriek tussen Noord-Korea en de VS. De Amerikaanse president Donald Trump gooide donderdag extra olie op het vuur door te stellen dat zijn harde taal richting Noord-Korea misschien nog ,,niet zwaar genoeg was''.

De leidende Dow-Jonesindex sloot met een min van 0,9 procent lager op 21.844,01 punten. De brede S&P 500 zakte 1,5 procent tot 2438,24 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq speelde 2,1 procent kwijt, op 6216,87 punten.

Eerder deze week escaleerde de retoriek tussen de VS en Noord-Korea toen Trump dreigde met ,,vuur en woede''. Misschien was ,,die opmerking nog niet sterk genoeg'', zei Trump donderdag. Hij voegde daaraan toe dat Noord-Korea op zijn tellen moet passen, anders krijgt het problemen zoals maar weinig landen hebben meegemaakt.

Macy's

Winkelketen Macy's leverde 10 procent aan beurswaarde in. Het bedrijf zag de omzet dalen, maar de winst ging flink omhoog. Vooral de vooruitzichten waren aan de zwakke kant. Voor branchegenoot Kohl's (min 5,8 procent) gold een soortgelijk scenario na meer winst te hebben gemaakt op een licht lagere omzet.

Maaltijdboxbezorger Blue Apron verloor bijna 18 procent, nadat het de boeken opende. Vooral de forse stijging van de operationele kosten met een derde joeg beleggers schrik aan. Het is voor het eerst dat Blue Apron kwartaalcijfers meldt als beursgenoteerd bedrijf. Eind juni maakte de onderneming haar debuut op Wall Street.

Perrigo

Ook farmaceut Perrigo kwam met cijfers. Daarbij verhoogde het bedrijf de winstverwachting voor het hele jaar. Beleggers konden die stap zeer waarderen en zetten het aandeel 16 procent hoger.

Live Nation Entertainment zag een groot deel van een eerdere winst van 12,5 procent verdampen, maar sloot nog wel 5,6 procent hoger na nieuws over Amazon (min 2,6 procent). De internetreus zou de markt voor tickets voor evenementen willen opschudden. Het bedrijf wil tornen aan de leidende marktpositie van Live Nation-dochter Ticketmaster.

De euro was 1,1774 dollar waard, tegen 1,1751 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 48,48 dollar. Brentolie zakte 1,7 procent in prijs tot 51,81 dollar per vat.