Nieuws Binnenland

Boete ACM zadelt NS op met verlies

Maandag 14 augustus 2017 15:40

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen hebben in de eerste helft van dit jaar rode cijfers geschreven als gevolg van een miljoenenboete die de spoorvervoerder opgelegd kreeg wegens fraude bij de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer. Er reden minder treinen op tijd, maar de klanttevredenheid nam toch toe, blijkt uit de halfjaarcijfers.

De NS slaagde erin 91,4 procent van alle passagiers op tijd op hun bestemming af te leveren. Een jaar eerder was dat nog 91,8 procent. De punctualiteit stond volgens het bedrijf vooral in het eerste kwartaal onder druk, als gevolg van de grootste wijziging van de dienstregeling in tien jaar tijd. In het tweede kwartaal was sprake van herstel, aldus NS. De klanttevredenheid kwam uit op 77,8 procent, tegen 76,2 procent een jaar eerder.

Door de groeiende economie en dalende werkloosheid blijft het druk in de trein. In de eerste jaarhelft was de kans op een zitplaats tijdens de spitsuren met 95,2 procent iets kleiner dan vorig jaar. Gezien de voorspelde reizigersgroei, verwacht NS dat de spits ook in het najaar druk zal blijven.

De omzet viel met 2,5 miljard euro iets lager uit dan een jaar eerder. Dat kwam met name door de flinke koersdaling van het Britse pond, die de opbrengsten drukte bij de buitenlandse activiteiten van NS. Onder de streep kwam het bedrijf uit op een verlies van 14 miljoen euro, na een winst van 69 miljoen euro in de eerste helft van 2016.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legde NS onlangs een boete op van een kleine 41 miljoen euro. Volgens de toezichthouder speelde het spoorbedrijf vals bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, onder meer door een bod neer te leggen onder de kostprijs. NS betwist dat laatste overigens en heeft bezwaar gemaakt tegen de boete.


Reacties

  • De enige winnaar is ACM. Limburg is de grote verliezer. Provinciale Staten had NS aan zijn aanbestedingsbod moeten houden. Dat die 'vals' speelde is geen zaak van GS maar van de rechter. Door de NS uit de aanbesteding te gooien, heeft GS de provincie opgescheept met een stuk minder reizigersfaciliteiten én een duurder OV. Allemaal te danken aan CDA gedeputeerde Patrick van den Broeck, die nu een gematst baantje heeft als dijkgraaf....

    Henk 14 augustus 2017 18:29:25

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed