*

Nieuws Binnenland

Heijmans in trek op hogere beurs

woensdag 16 augustus 2017 09:52

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs stond woensdag in de plus. Ook de andere Europese beurzen gingen verder vooruit. Op het Damrak stal bouwbedrijf Heijmans de show na publicatie van de resultaten. Ook AkzoNobel stond in de schijnwerpers na het begraven van de strijdbijl met belager Elliott.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 525,06 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 794,37 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,9 procent bij.

AkzoNobel behoorde tot de kopgroep in de AEX met een winst van 1,2 procent. Het verf- en chemieconcern heeft vrede gesloten met zijn activistische grootaandeelhouder Elliott. Elliott zal voorlopig zijn pogingen om president-commissaris Antony Burgmans uit het zadel te wippen staken en steunt vanaf nu de opsplitsingsplannen van Akzo.

BAM

Bij de kleinere bedrijven dikte Heijmans ruim 7 procent aan. Het bouwbedrijf wist in de eerste jaarhelft weer winst te boeken na een verlies een jaar eerder. Het is volgens de bouwer voor het eerst sinds 2011 dat weer zwarte cijfers worden geschreven.

Bouwer BAM profiteerde van de sterke resultaten van zijn branchegenoot en voerde de MidKap aan met een plus van 2,2 procent. Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro sloot de rij met een min van 0,7 procent.

Euro

De resultaten van Kendrion (plus 3,6 procent) vielen ook in goede aarde. De producent van elektromagnetische componenten sloot het tweede kwartaal af met fors meer winst. Beleggers waren minder tevreden over de prestaties van ICT Group. De automatiseerder werd 2,2 procent lager gezet. Softwarebedrijf Tie Kinetix, dat ook met cijfers kwam, verloor 5,8 procent.

In Kopenhagen zakte Carlsberg ruim 1 procent. De Deense bierbrouwer zag de omzet in het tweede kwartaal groeien, maar verkocht per saldo minder bier dan een jaar eerder. De Deense rederij A.P. Møller-Maersk, die ook de boeken opende, daalde 0,1 procent. In Londen steeg de Britse bouwer Balfour Beatty ruim 5 procent na beter dan verwachte halfjaarcijfers.

De euro was 1,1751 dollar waard, tegen 1,1725 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent in prijs tot 47,85 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 51,18 dollar.