*

Nieuws Binnenland

Correctie: Intertrust bevestigt teleurstellend tweede kwartaal

donderdag 24 augustus 2017 08:11

Voorlopige cijfers uit juli herhaald.

(ABM FN-Dow Jones) Intertrust heeft in het tweede kwartaal van 2017 de onderliggende omzet licht zien krimpen terwijl de EBITA-marge daalde. Dit bevestigde het trustkantoor donderdag voorbeurs na het negatieve voorproefje dat vorige maand al werd gegeven.

Intertrust liet eind juli weten dat in het tweede kwartaal sprake was van een autonome krimp van 0,1 procent, tegenover een groei van ruim 4 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De omzet kwam daarmee uit op 118,1 miljoen euro en iets boven de consensus van circa 116 miljoen euro. Op jaarbasis was evenwel sprake van een stijging van de omzet met 33 procent.

In het afgelopen kwartaal was met name de omzetontwikkeling in Nederland negatief, waarschuwde het trustkantoor in juli al, zonder dit toen te kwantificeren in cijfers. Donderdag deed Intertrust dat wel. De omzet in Nederland daalde tot 27,6 miljoen euro, wat een onderliggende krimp betekende van 8 procent in het tweede kwartaal en dit was redelijk conform de verwachting van analisten.

Intertrust zag de omzet in eigen land vooral krimpen door een lagere productiviteit en een hoger verloop van personeel.

Juridische claims en bijkomende kosten hadden verder een negatieve impact van 2,1 miljoen euro op het resultaat, waardoor de aangepaste EBITA-marge in het tweede kwartaal 428 basispunten lager uitviel op 35,3 procent, bevestigde Intertrust donderdagochtend. De consensus lag op 39,6 procent en de marge kwam in het eerste kwartaal uit op 38,6 procent.

Onder de streep resteerde wel een hogere nettowinst van 31,4 miljoen euro, tegen 26,4 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2016.

Vertrek CEO

Afzonderlijk meldde Intertrust donderdag dat CEO David de Buck ervoor heeft gekozen om na het aflopen van zijn termijn in mei 2018, niet om een herbenoeming te vragen.

Verder krijgt commercieel directeur Henk-Pieter van Asselt een plek in het bestuur van de onderneming en zal Dick Niezing, momenteel directeur van Intertrust Nederland de onderneming per 1 januari 2018 verlaten. Charlotte Lambkin is genomineerd voor een plek in de raad van commissarissen.

Outlook

Bij de voorlopige cijfers in juli kwam Intertrust niet geheel verrassend ook met een winst- en omzetwaarschuwing voor heel het jaar. Waar eerder werd gerekend op een onderliggende omzetgroei van 4 tot 5 procent, stelde het trustkantoor die verwachting bij tot "tenminste" 3,5 procent.

Dat werd vanochtend herhaald, net als de bijstelling van de aangepaste EBITA-marge naar een bandbreedte van 37,5 tot 38,5 procent, in plaats van de eerder afgegeven 39,9 procent.

Analisten van Berenberg voorzien dat de marge in 2017 met zo'n 240 basispunten daalt en daarmee aan de onderkant van de nieuwe bandbreedte van het trustkantoor uitkomt.

Ook Deutsche Bank heeft weinig vertrouwen in het vermogen van het trustkantoor om de eigen guidance te halen, want "dat is sinds de beursgang nog niet gelukt", volgens de Duitse grootbank, die rekent op een onderliggende omzetgroei van 1,8 procent in 2017.

Analisten van UBS stelden dat de nieuwe outlook voor de onderliggende omzetgroei impliceert dat er in de tweede jaarhelft sprake moet zijn van een groei van zeker 5 procent. De Zwitserse bank kijkt verder vooral uit naar de beleggersdag op 21 september, omdat Intertrust dan met meer duidelijkheid komt over de outlook voor de middellange termijn.

Intertrust meldde donderdag verder het voornemen een interim dividend uit te keren van 0,28 euro. Verder handhaafde het trustkantoor om in de toekomst 40 tot 50 procent van de aangepaste nettowinst uit te keren in de vorm van dividend.

Woensdag sloot het aandeel Intertrust op een rode beurs 0,5 procent lager op 14,43 euro.

Correctie: om aan te geven dat de omzet wel iets boven de eerder afgegeven consensus van analisten lag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 24, 2017 02:11 ET (06:11 GMT)