*

Nieuws Binnenland

Uitgelicht: Sif kan beleggers niet overtuigen

vrijdag 25 augustus 2017 20:33

Orderboek 2018 de sleutel.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Sif Holding was deze week het kind van de rekening op het Damrak, nadat de halfjaarcijfers van de Roermondse funderingsspecialist weinig enthousiast werden ontvangen. Sif verloor op een slotkoers van 17,20 euro op vrijdag 15,3 aan beurswaarde op weekbasis.

Het Roermondse Sif Holding opereert met zijn monopiles in een overzichtelijke markt. Samen met EEW is het marktleider en geldt Steelwind als de uitdager. De markt kent daarbij een duidelijke geografische verdeling, met Sif dat in Rotterdam uitlevert en EEW in Rostock. Steelwind zit daar geografisch tussenin met het Duitse Nordenham. De techniek met monopiles is momenteel de leidende techniek voor offshore wind.

Hogere bijdrage geen garantie voor meer winst

Sif behaalde in de eerste zes maanden van 2017 een hogere bijdrage, maar realiseerde desondanks toch een lager bedrijfsresultaat, zo bleek donderdag voorbeurs uit de cijfers van de onderneming.

Op een ruim 11 procent hogere productie, zag Sif de bijdrage, dat wil zeggen de omzet minus de kosten voor grondstoffen, werk door onderaannemers, logistiek en andere externe projectgerelateerde posten, van 74,4 miljoen euro. Vorig jaar was dit 65,2 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde ondanks deze hogere bijdrage op jaarbasis van 36,9 miljoen naar 33,7 miljoen euro. ING en ABN AMRO voorzagen een daling, maar hadden verwacht dat die minder sterk zou uitpakken. In de eerste drie maanden van dit jaar kwam het bedrijfsresultaat van Sif uit op 17,6 miljoen euro.

De reden dat Sif een tegenvallend bedrijfsresultaat rapporteerde, is het gevolg van hogere kosten. Deze zijn volgens HSBC vooral toe te schrijven aan het op stoom krijgen van de nieuwe Rotterdamse productiefaciliteit op de Maasvlakte 2. En die zullen niet eenmalig zijn, zo bleek uit de verwachtingen die Sif voor heel dit jaar afgaf.

HSBC merkte daarbij op dat Sif mogelijk de complexiteit van de nieuwe faciliteit in Rotterdam heeft onderschat, "en hogere terugkerende kosten betekenen structureel lagere marges". De Britse bank besloot dan ook het koersdoel voor het aandeel te verlagen van 22,00 naar 17,00 euro, maar handhaafde wel het Houden advies op het aandeel.

Toch lijkt de nieuwe locatie op de Maasvlakte, ondanks deze aanloopproblemen, wel een goede toevoeging. "We zijn onder de indruk van de nieuwe Rotterdamse faciliteit, niet alleen vanwege de omvang en uitstekende ligging, maar ook omdat de totale lay-out efficiƫnter lijkt", zo zei ING al eens na een bezoek aan de nieuwe faciliteit.

De kademuur en het draaibassin zijn van zulke hoge kwaliteit dat de laadtijd voor de grote installatievaartuigen veel korter is dan verwacht. Dit kan een argument zijn voor klanten om hun opdrachten voortaan aan Sif te geven, voegde de bank daar toen aan toe.

Sif denkt dat de terugval op jaarbasis van de EBITDA in de tweede jaarhelft circa de helft van de terugval in de eerste zes maanden zal zijn, toen deze 3,2 miljoen euro daalde. Dat impliceert dat het genormaliseerde bedrijfsresultaat in 2017 circa 4,5 miljoen tot 5 miljoen euro lager uitkomt dan de 65,4 miljoen euro in 2016. Dit terwijl Sif bij de vorige kwartaalupdate nog liet weten voor 2017 op een zelfde bedrijfsresultaat te mikken als een jaar eerder.

NIBC rekende voorafgaand aan de cijfers voor 2017 op een EBITDA van 68,8 miljoen euro. Met een bedrijfsresultaat van circa 60 miljoen euro zit Sif volgens NIBC, dat een Reduceren advies op het aandeel heeft, wel zo'n 14 procent onder consensus.

De nettoschuld van Sif kwam aan het einde van het tweede kwartaal uit op 47,7 miljoen euro. Ultimo maart was dit 48 miljoen euro.

Orderboek 2018 de sleutel

Belangrijker wellicht dan de cijfers en de waarschuwende woorden voor 2017, is hoe Sif in 2018 zal presteren. Dat zal vooral afhangen van het aantal orders.

HSBC houdt al rekening met een "uitdagend jaar", hetgeen de Roermondse onderneming ook erkende door te spreken van het risico van onderbezetting.

Het orderboek voor dit jaar is vrijwel gevuld en voor 2018 staat er inmiddels werk voor 109 kiloton in de boeken. Daarmee heeft Sif nog flink wat capaciteit over, zeker omdat de productiefaciliteit op de Rotterdamse Maasvlakte 2 ook in gebruik zal worden genomen, waardoor de capaciteit stijgt naar 300 kiloton.

Lange termijn

De lange termijnvooruitzichten voor de Europese offshore windindustrie zijn goed, zo stelde Sif eerder al eens. Positief voor een partij als Sif is de lagere kostprijs die windenergie inmiddels heeft, waardoor deze vorm van energie steeds concurrerender wordt, er minder subsidie nodig is en het bestaansrecht op lange termijn zeker lijkt gesteld.

Aan de horizon doemt echter wel een risico op. Offshore windmolenparken komen steeds dieper in zee te staan, terwijl de monopiles van Sif maar tot 50 meter diepte te gebruiken zijn. Een gang van zaken die CEO Jan Bruggenthijs ook tegenover ABM Financial News erkende. Om dit risico te pareren test Sif met floaters, een techniek die door kenners inderdaad als de oplossing wordt gezien.

Mocht de markt evenwel overgaan op floaters, dan brengt dit wel net zich mee dat Sif zich vermoedelijk geconfronteerd ziet met nieuwe concurrenten, bijvoorbeeld het Nederlandse SBM Offshore.

Voor de komende decennium is er volgens Sif evenwel geen discussie over de bruikbaarheid van de monopiles.

Ook dreigt het gevaar dat de Europese kust op een gegeven moment volgebouwd is met windmolenparken. Reden dat Sif om zich heen kijkt naar de mogelijkheden in bijvoorbeeld Japan en de Verenigde Staten.

Daarover zei topman Bruggenthijs deze week in een toelichting op de halfjaarcijfers dat het bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden in Japan onderzoekt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 25, 2017 14:33 ET (18:33 GMT)