Nieuws Binnenland

Gemalto zakt op groen Damrak

Vrijdag 1 september 2017 09:59

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam stond vrijdag in het groen. Ook de andere Europese beurzen gingen vooruit. Op het Damrak werd Gemalto lager gezet na publicatie van resultaten. Beleggers trokken zich verder op aan de koerswinsten op Wall Street en keken uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 518,68 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 788,98 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen 0,2 tot 0,7 procent.

Gemalto was de grootste daler in de AEX met een verlies van meer dan 2 procent. De digitaal beveiliger zag de winst in de eerste helft van het jaar flink dalen door tegenvallers op de markt voor simkaarten. Ook de omzet nam af. Speciaalchemiebedrijf DSM profiteerde van een koopadvies van HSBC en ging aan kop met een plus van 1,9 procent.

Adviesverlaging

In de MidKap stonden kunstmestproducent OCI en voedingsbedrijf Corbion bovenaan met winsten van 2,7 en 1,6 procent. Beursintermediair Flow Traders was hekkensluiter met een verlies van 3 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley.

Bij de kleinere bedrijven klom beddenverkoper Beter Bed 1,6 procent na een adviesverhoging door ABN AMRO. Kardan zakte ruim 4 procent. De Israëlische investeringsmaatschappij zag het resultaat in de eerste helft van dit jaar flink dalen door nadelige wisselkoerseffecten.

Doelstellingen

Vivendi dikte in Parijs bijna 6 procent aan na sterke resultaten van het Franse mediaconcern. In Stockholm kreeg Volvo er 6,7 procent bij. Beleggers waren tevreden over de nieuwe financiële doelstellingen van het Zweedse automerk.

In Frankfurt steeg ThyssenKrupp 0,8 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern schrapt 1500 arbeidsplaatsen bij zijn divisie die industriële installaties maakt. Duitsland wordt het zwaarst getroffen door de reorganisatie.

De euro was 1,1884 dollar waard, tegen 1,1888 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 46,76 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,6 procent tot 52,57 dollar per vat.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed