*

Nieuws Binnenland

Nikkei lager na kernproef Noord-Korea

maandag 4 september 2017 08:16

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Japan ging maandag lager de handel uit. Beleggers zochten veiligere havens op zoals de Japanse yen en goud na de nieuwe kernproef die Noord-Korea zondag uitvoerde. In een reactie op de kerntest liet de Amerikaanse president Donald Trump weten een aanval op het communistische land niet uit te sluiten.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 0,9 procent in de min op 19.508,25 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi verloor 0,9 procent. De Japanse zeemijnenmaker Ishikawa Seisakusho klom 5,7 procent door de oplopende militaire dreigingen in de regio.

Honda daalde 1,5 procent. De Japanse automaker heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen in de zaak rond de defecte airbags van de Japanse fabrikant Takata. Honda betaalt een bedrag van 605 miljoen dollar aan auto-eigenaren onder meer om kosten van reparaties te dekken.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook overwegend omlaag. De handel verliep relatief rustig aangezien de beurzen in New York maandag gesloten blijven vanwege Labor Day. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,6 procent lager en de All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent in de min.