Nieuws Binnenland

Update: Flinke winstsprong KAS Bank

Vrijdag 8 september 2017 09:41 Administratiebank voorziet minder snelle daling kosten in tweede jaarhelft.
(ABM FN-Dow Jones) KAS Bank heeft in de eerste helft van 2017 flink meer winst geboekt, dankzij stijgende inkomsten en juist dalende kosten. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de cijfers van de administratiebank.
In het afgelopen halfjaar behaalde KAS Bank een nettowinst van 8,5 miljoen euro, flink meer dan de 0,9 miljoen euro een jaar eerder. Het operationele resultaat steeg op jaarbasis met 4 procent naar 53,6 miljoen euro, ondanks een "continue consolidatie van de Nederlandse pensioen- en verzekeringsmarkt".
In een toelichting op de halfjaarcijfers stelden bestuurders van KAS Bank tegenover ABM Financial News dat het moeilijk te voorspellen is wat de exacte impact van de consolidatie op de markt op de baten zullen zijn.
KAS Bank wist de operationele kosten met 17 procent op jaarbasis terug te brengen naar 42,4 miljoen euro. Het kostenreductieprogramma verloopt volgens KAS Bank verder conform plan. "Het grootste deel van de herstructurering is afgerond", aldus bestuursvoorzitter Sikko van Katwijk. Onder meer de personeelskosten liepen met 30 procent flink terug. De bank heeft zijn IT-diensten inmiddels uitbesteed aan partner Atos.
De administratiebank kan vanwege de hogere winst een interim-dividend uitkeren van 0,33 euro per aandeel. In 2016 werd geen interim-dividend uitgekeerd. KAS Bank blijft er nadrukkelijk naar streven om 60 tot 80 procent van de winst als dividend uit te keren.
De kapitaalratio van KAS Bank bleef met 35 procent naar eigen zeggen "sterk". De efficiencyratio, die de verhouding weergeeft tussen de bedrijfslasten en de inkomsten, kwam in het afgelopen halfjaar uit op 79 procent. In de eerste helft van 2016 was dit nog 99 procent. KAS Bank liet weten te streven naar een bandbreedte tussen de 70 en 77 procent.
Outlook
In de tweede helft van 2017 voorziet KAS Bank geen grote veranderingen op macro-economisch gebied die voor de bank van invloed zullen zijn. Om de positie van de bank als marktleider aan te scherpen en om in te spelen op de veranderende behoefte van klanten, is KAS Bank van plan om de investeringen in innovatie op te schroeven.
Als gevolg verwacht KAS Bank dat de investeringen zullen stijgen in de tweede helft van 2017, ook vanwege initiatieven rondom Robotics en de geplande verhuizing naar een nieuwe kantoor. De kosten zullen dan ook in een minder hoog tempo dalen dan in de eerste helft van 2017.
KAS Bank kon niet vertellen in welke orde van grootte deze kosten zullen dalen in de tweede jaarhelft van dit jaar. "We zien dat de kostendaling iets afvlakt, om volgend jaar weer verder te kunnen dalen", aldus bestuurders van de bank.
De bank sprak in maart van dit jaar de verwachting uit de kosten voor eind 2019 te willen verlagen met ongeveer 20 procent, ofwel 20 miljoen euro. De bestuurders van de bank achten deze doelstelling nog steeds haalbaar.
Het aandeel KAS Bank steeg vrijdag 1,6 procent naar 10,30 euro.
Update: om meer informatie en koersreactie toe te voegen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
September 08, 2017 03:41 ET (07:41 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed