*

Nieuws Binnenland

Winstalarm Akzo drukt op Damrak

vrijdag 8 september 2017 09:58

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs stond vrijdag licht in het rood. Ook elders in Europa deden de beurzen een stapje terug na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. Op het Damrak verwerkten beleggers een winstalarm van verf- en chemiebedrijf AkzoNobel. Ook maaltijdbezorger Takeaway kreeg rake klappen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 517,70 punten. De MidKap daalde ook 0,2 procent, tot 799,12 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

AkzoNobel was de grootste daler in de AEX met een min van ruim 2 procent. De winstwaarschuwing en het ziekteverlof van financieel directeur Maëlys Castella zijn volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen heftig nieuws. Akzo zag eerder al zijn oververmoeide topman Ton Büchner vertrekken.

Air France-KLM

Koploper bij de hoofdfondsen was ING met een winst van 0,4 procent. In de MidKap stond voedingsbedrijf Wessanen onderaan met een verlies van 1,1 procent. Grootste stijger was chemicaliëndistributeur IMCD met een plus van meer dan 1 procent.

Air France-KLM won 0,8 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij vervoerde in augustus in totaal bijna 9,4 miljoen passagiers. Dat is 5,1 procent meer dan een jaar geleden.

Kas Bank

Bij de kleinere bedrijven kelderde Takeaway bijna 10 procent. Grootaandeelhouder Prime Ventures heeft 2,75 miljoen aandelen van de maaltijdbezorger verkocht. Door de verkoop zakte het belang van Prime van iets meer dan 23 procent tot 16,8 procent.

Kas Bank dikte 1,6 procent aan na sterke resultaten. De effectendienstverlener heeft de winst en de baten in het eerste halfjaar stevig zien oplopen. Het bedrijf blijft vooral profiteren van kostenbesparingen.

Euro

Op de lokale markt won VolkerWessels 0,5 procent. Het bouwbedrijf promoveert volgens beursexploitant Euronext per 18 september naar de MidKap. VolkerWessels neemt de plaats in van vastgoedfonds Vastned (min 0,5 procent) dat een notering in de AScX krijgt. De samenstelling van de AEX blijft bij de kwartaalherweging onveranderd.

De euro was 1,2082 dollar waard, tegen 1,2025 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 0,1 procent tot 49,02 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 54,63 dollar per vat.