*

Nieuws Binnenland

VEB: zachte beloftes Akzo aan aandeelhouders

zondag 10 september 2017 16:13

DEN HAAG (ANP) - De winstwaarschuwing waar AkzoNobel afgelopen week mee kwam, laat zien hoe zacht de beloftes van het verf- en chemieconcern aan zijn eigen aandeelhouders zijn. Dat vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

In zijn strijd om uit handen te blijven van de Amerikaanse branchegenoot PPG Industries, deed AkzoNobel dit voorjaar een aantal beloftes aan zijn aandeelhouders. Zo zou de winst voor rente en belastingen al dit jaar met 100 miljoen euro toenemen.

Voorfgaand aan een extra aandeelhoudersvergadering afgelopen vrijdag moest het bedrijf daar evenwel op terugkomen. Het resultaat gaat weliswaar omhoog, maar niet met de afgesproken 100 miljoen euro. AkzoNobel wijt dat aan slechte marktcondities, die langer aanhouden dan verwacht.

Schuld bij buitenwereld

Door te wijzen naar wisselkoersen, een zwakkere vraag naar scheepslakken en oplopende inkoopprijzen, legt AkzoNobel volgens de VEB de schuld vooral bij de buitenwereld. ,,Overigens waren deze ontwikkelingen bij de halfjaarcijfers eind juli grotendeels bekend'', merkt de belangenclub voor beleggers daarbij op.

AkzoNobel liet weten dat de doelstellingen voor verbetering van de winstgevendheid in de jaren tot en met 2020 gehandhaafd blijven. ,,Dat zal betekenen dat het bedrijf echt minder gevoelig voor schokken van buiten moet worden'', meent de VEB.