*

Nieuws Binnenland

Juncker wil EU-minister van Financiën

woensdag 13 september 2017 10:40

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie heeft een EU-minister van economische en financiële zaken nodig. Deze toekomstige baan kan worden vervuld door de EU-commissaris met die zaken in portefeuille. De EU-minister wordt dan ook voorzitter van de eurogroep, de vergadering van de financiënministers van de eurozone.

Dat zei Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse 'Staat van de Unie’ in het EU-parlement in Straatburg. De eurogroepvoorzitter komt nu nog uit hun midden en is momenteel is dat Jeroen Dijsselbloem. De toekomstige EU-minister van financiën moet volgens Juncker structurele hervormingen in de lidstaten coördineren en ingrijpen als een land van de goede weg af raakt.

De Luxemburger wil geen apart parlement voor de eurozone van nu negentien landen. Hij waarschuwt voor 'parallelstructuren’ en vindt het EU-parlement als democratische hoeder voldoende.

Juncker stelt ook voor besluitvorming voor belastingwetgeving sneller en efficiënter te maken. Nu is op dat terrein unanimiteit nodig, waardoor één lidstaat wetgeving kan blokkeren. Volgens hem kan er meer met meerderheidsbesluiten, zonder dat daar een verdragswijziging voor nodig is.