Nieuws Binnenland

Miljoenensubsidie voor mestvergisters

Woensdag 13 september 2017 10:57

DEN HAAG (ANP) - Minister Kamp van Economische Zaken trekt 150 miljoen euro uit om melkveehouders te ondersteunen die een zogeheten monomestvergister op hun boerderij willen plaatsen. Met zo'n apparaat kan mest worden omgezet in hernieuwbare energie zoals groen gas, elektriciteit of warmte.

Monomestvergisters dragen ook bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Alleen projecten die binnen twee jaar daadwerkelijk hernieuwbare energie leveren, komen in aanmerking voor een bijdrage.

Volgens coöperatie Jumpstart, die 130 miljoen euro aan subsidie krijgt voor de plaatsing van 103 vergisters, staat de verminderingen van uitstoot van broeikasgassen met die installaties gelijk aan 31.000 auto’s minder op de weg of het equivalent van 670.000 zonepanelen.

Volgens de sector moeten tegen 2020 circa duizend monomestvergisters geplaatst kunnen zijn.


Reacties

  • Klopt natuurlijk helemaal niks van, die vergisters leveren gas wat vervolgens vebrand word. Het is geen aardgas maar methaanverbranding gaat ook gepaard met CO2. Zijnz e nou echt zo dom in Den Haag of moeten er weer wat bedrijven worden gesponsord?

    Harry 13 september 2017 12:18:38  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed