*

Nieuws Binnenland

Consumentenbond: contractbreuk door Ryanair

maandag 18 september 2017 16:49

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Vliegtuigmaatschappij Ryanair pleegt contractbreuk door zomaar vluchten te schrappen. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij moet dan ook de extra kosten vergoeden die reizigers door de plotselinge maatregel maken, vindt de Consumentenbond. De bond stelt door veel Ryanair-passagiers te zijn benaderd.

Ook de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop is niet tevreden over Ryanair. Test-Aankoop stelt dat de luchtvaartmaatschappij passagiers niet correct informeert over hun rechten. Gedupeerden zouden alleen een voorstel krijgen voor terugbetaling of een alternatieve vlucht. ,,Terwijl de betrokken passagiers ook recht hebben op een schadevergoeding wanneer het een annulering van een vlucht betreft die binnen de twee weken gepland staat.''

Het is overigens aan de nationale autoriteiten om de wetgeving te handhaven. Test-Aankoop overweegt samen met Italiaanse, Spaanse en Portugese consumentenorganisaties juridische stappen tegen Ryanair.

Ook de Europese Commissie houdt Ryanair in de gaten en stelt dat de prijsvechter zich moet houden aan de regels die gelden voor het compenseren van passagiers. Dat stelt de Europese Commissie in reactie op de aankondiging van het Ierse bedrijf om tot eind volgende maand dagelijks vele tientallen vluchten te schrappen, onder meer omdat werknemers nog veel vakantiedagen tegoed hebben. ,,We moeten kijken of Ryanair de rechten van passagiers respecteert'', zei een commissiewoordvoerder maandag.