Nieuws Binnenland

Beurzen sluiten met winst

Maandag 18 september 2017 17:52

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag hoger gesloten. De recordstanden op Wall Street boden steun aan het sentiment in Europa. Verder werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent in de plus op 529,31 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 816,49 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt koersten tot 0,5 procent in het groen.

De hoofdindex in Lissabon dikte 1,6 procent aan, na de verhoging van de kredietwaardering van Portugal door kredietbeoordelaar S&P. Het is voor het eerst in 5,5 jaar dat het land weer investeringswaardig is voor institutionele investeerders.

ASML

Grootste stijgers in de AEX waren chipmachinemaker ASML en verzekeraar Aegon met winsten van 2,3 en 1,7 procent. Telecombedrijf Altice en biotechnoloog Galapagos daalden beide net geen 1,5 procent.

ABN AMRO won 1,3 procent. Kredietbeoordelaar S&P is positiever over de vooruitzichten van verschillende Nederlandse banken, waaronder ABN AMRO.

OCI

In de MidKap stonden kunstmestproducent OCI en technologiegroep TKH bovenaan met plussen van 6,9 en 2,3 procent. Grootste daler was bottelaar Refresco, dat 0,7 procent inleverde. Voedingsbedrijf Wessanen sloot met een verlies van 0,5 procent, na een adviesverlaging door Berenberg.

Corbion klom 0,3 procent. De producent van voedingsingrediënten en bioplastic heeft een veiling gewonnen om het failliete Amerikaanse bedrijf TerraVia over te nemen. Corbion bracht een bod uit van 20 miljoen dollar in contanten.

Ryanair

In Dublin zakte Ryanair net geen 2 procent. De Ierse prijsvechter schrapte afgelopen weekeinde ruim 160 vluchten en gaat de komende zes weken dagelijks veertig tot vijftig vluchten schrappen, omdat veel personeel nog een berg achterstallige vakantiedagen moet opmaken. De top van Ryanair erkent van de planning een zooitje te hebben gemaakt.

De euro was 1,1950 dollar waard, tegen 1,1959 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1 procent in prijs tot 49,40 dollar. Brentolie kostte ook 1 procent minder op 55,08 dollar per vat.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed