Nieuws Binnenland

Uitgelicht: Heineken onderuit na verkoop aandelen door Femsa

Vrijdag 22 september 2017 19:32 Wisselende reacties op vermindering belang van Mexicaans bedrijf in Nederlandse brouwer.
(ABM FN-Dow Jones) Heineken was deze week een van de sterkste dalers in de AEX, nadat de Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa maandag bekendmaakte een groot pakket aandelen in de bierbrouwer te verkopen. Analisten zien bedreigingen en kansen vanuit deze transactie.
Femsa verkocht een belang van 3,9 procent in Heineken NV, ofwel bijna 22,5 miljoen aandelen, tegen 84,50 euro per aandeel. Daarnaast deden de Mexicanen ook 7,7 miljoen aandelen Heineken Holding van de hand tegen 78,00 euro per aandeel. Heineken kocht in 2010 de bierbrouwerijen van Femsa in ruil voor eigen aandelen. Na afronding van de transactie daalt het belang van Femsa in Heineken NV van 12,53 naar 8,63 procent en in Heineken Holding van 14,94 naar 12,26 procent.
L'Arche Green NV, het vehikel dat de familie Heineken gebruikt om de brouwer te kunnen blijven controleren, koopt bijna 2,6 miljoen aandelen Heineken Holding van Femsa.
Femsa verwacht de totale transactie op 21 september te kunnen afronden. Met de verkoop haalt Femsa circa 2,5 miljard euro op. CEO Carlos Salazar Lomelín van Femsa zei dat de verkoop niet moet worden gezien als een gebrek aan vertrouwen in de toekomst van Heineken. Femsa wil de verkoopopbrengst herinvesteren in Mexico, waardoor het gebruik kan maken van een aantrekkelijke tijdelijke belastingmaatregel van de Mexicaanse overheid.
Analist Sanjeet Aujla van Credit Suisse wees er woensdag in een rapport op dat de verkoop door Femsa van aandelen Heineken vooral was ingegeven door een tijdelijk belastingvoordeel en niet per definitie hoeft te leiden tot een verslechterde relatie. Maar het geeft volgens de analist wel aan dat de investering van Femsa in Heineken "financieel gedreven is en niet strategisch".
Daarbij ziet hij een groot risico dat Heineken de exclusiviteit voor de verkoop van bier in Mexicaanse Oxxo-winkels van Femsa in 2020 verliest, als de huidige exclusiviteitsclausule daarover afloopt. De marktvorser denkt niet dat Heineken het belang van Femsa zal afkopen, maar de flexibiliteit op de balans liever zal aanwenden om een actieve rol te kunnen blijven spelen in de consolidatie binnen de sector. Credit Suisse houdt op Heineken Underperform als advies bij een koersdoel van 83,00 euro.
Analisten van Investec zien echter voor investeerders ook pragmatische voordelen van de verkoop van Femsa van een deel van zijn belang in Heineken. Zij zien de verlaging van de koers van het bierconcern als een mooi moment om in te stappen.
"We zouden iedere koerszwakte gebruiken als een koopmogelijkheid", schreef Investec in reactie. Volgens de analisten is het profiel van Heineken in de wereldwijde biermarkt met de focus op premium merken en een goede geografische spreiding momenteel het meest aantrekkelijk en is de balans van de brouwer sterk. Investec heeft een koopadvies op Heineken met een koersdoel van 105,00 euro.
Het aandeel Heineken sloot in Amsterdam de week af met een verlies van 4,5 procent, wat resulteerde in een slotkoers op vrijdag van 83,70 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
September 22, 2017 13:32 ET (17:32 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed