*

Nieuws Binnenland

Update: BAM vindt technisch gebrek na instorting parkeergarage Eindhoven Airport

maandag 25 september 2017 12:56

Aansprakelijkheid nog ter discussie.

(ABM FN-Dow Jones) De in aanbouw zijnde parkeergarage van Eindhoven Airport is ingestort omdat de constructie te zwak was op het punt waar de vloerplaten van beton en kunststof op elkaar aansluiten. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat TNO en adviesbureau Hageman hebben uitgevoerd, mede in opdracht van bouwbedrijf BAM.

In mei van dit jaar zakte een deel van de parkeergarage ineen.

Volgens BAM hebben zowel constructeurs als toezichthouders onvoldoende oog voor het belang van de zogenaamde afschuifsterkte voor de hechtheid van de vloer.

In verder overleg moet blijken wat er nu met het gebouw gaat gebeuren en wie aansprakelijk is voor het incident. "We zijn heel dankbaar dat zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan", stelde directeur Bouw en Techniek Jaap Hazelegere van BAM. "Met de onderzoeksresultaten in de hand zullen we met Eindhoven Airport om tafel gaan om de meest geƫigende vervolgstappen te bepalen."

Een woordvoerder van het bouwbedrijf zei tegen ABM Financial News dat er nog niets te zeggen valt over eventuele financiƫle consequenties. "Eerst moet duidelijk worden wie verantwoordelijk wordt gehouden."

BAM heeft ongeveer 25 vloeren opgeleverd die zijn gemaakt met hetzelfde systeem als waarmee de vloer in de parkeergarage van Eindhoven Airport werd gemaakt. "We hebben deze vloeren beoordeeld en daaruit is geen vergelijkbaar risico naar voren gekomen. We hebben geen zorgen dat dit speelt bij andere projecten", aldus de zegsman. BAM gaat niettemin een meer gedetailleerd onderzoek uitvoeren in de komende periode.

Adviesbureau Hageman en de Gemeente Eindhoven hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd voor het mogelijke gevaar voor soortgelijke vloerconstructies die elders zijn gebouwd.

Op een groen Damrak koerste het aandeel BAM Groep maandagochtend 1,0 procent lager op 4,79 euro.

Update: om reactie BAM en extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 25, 2017 06:56 ET (10:56 GMT)