Nieuws Binnenland

AEX sluit op hoogste stand dit jaar

Vrijdag 29 september 2017 17:51

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag gesloten op de hoogste stand van het jaar. Beleggers hielden het goede gevoel van de positieve beursmaand september ook op de laatste handelsdag van de maand vast. Onder meer ABN AMRO stuwde de AEX naar het piekniveau na een positieve analistenbeoordeling. Op het Damrak vielen verder ook Sligro en AMG in positieve zin op.

De Amsterdamse hoofdindex sloot 0,7 procent hoger op 537,06 punten en kwam daarmee uit boven het jaarrecord dat stamde uit mei. De MidKap klom 1 procent tot 826,03 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,6 tot 1 procent.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was ABN AMRO de grote winnaar met een plus van 2,2 procent. Analisten van Société Générale voegden het aandeel toe aan hun favorietenlijstje voor banken in Frankrijk en de Benelux. Ook KPN en Philips deden het goed met winsten van 1,8 tot 2 procent. Biotechbedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van 1 procent.

ArcelorMittal

ArcelorMittal steeg 1,5 procent. De staalfabrikant investeert de komende drie jaar 1 miljard dollar in Mexico en wil voor maximaal 1,25 miljard dollar aan schuldpapier terugkopen.

In de MidKap daalde TomTom 0,8 procent. De navigatiespecialist schrapt 136 banen bij de divisie Consumer Sports, waarvan 57 in Nederland. Het bedrijf blijft de strategische opties voor de sportactiviteiten onderzoeken. Koploper bij de middelgrote bedrijven was groothandelsbedrijf Sligro. Dat profiteerde met een winst van 4,4 procent van een adviesverhoging door NIBC.

AMG

Bij de kleinere bedrijven blonk AMG uit met een winst van 12,2 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de metalenspecialist weer kan beschikken over de volledige productiecapaciteit voor tantalum. Die werd eerder dit jaar verstoord door een brand in een Braziliaanse mijn.

In Frankfurt herstelde Volkswagen bijna volledig van zijn openingsverlies van zo'n 2 procent. Het aandeel sloot met een min van 0,3 procent. De autobouwer zet nog eens 2,5 miljard euro opzij om de kosten te dekken voor de terugroep van sjoemeldiesels. De totale kosten van het dieselschandaal lopen daarmee voor VW op tot meer dan 25 miljard euro.

Rovio

In Helsinki ging de Finse appbouwer Rovio naar de beurs. Het aandeel van de maker van het populaire smartphonespelletje Angry Birds werd tegen een prijs van 11,50 euro geïntroduceerd en sloot na een piek op 12,34 euro, weer precies op de introductieprijs. De beurswaarde van Rovio bedraagt ruim 900 miljoen euro.

De euro was 1,1814 dollar waard, tegen 1,1785 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 51,40 dollar. De Brentprijs daalde 0,2 procent tot 57,32 dollar per vat.


Reacties

  • Dat ziet iedereen wel waarschijnlijk, maar daar heb je zo weinig aan als 9 van de 10 niet weten hoe, en waarom, het daar gekomen is!..

    Ed 29 september 2017 21:22:56  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed