Nieuws Binnenland

Spaanse beurs onderuit door politieke crisis

Woensdag 4 oktober 2017 11:59

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Madrid ging woensdag flink onderuit door de politieke crisis tussen Catalonië en de Spaanse regering. De andere Europese beurzen deden eveneens overwegend een stapje terug. Op het Damrak stond Ahold Delhaize in de schijnwerpers na geruchten dat het concern een grote overname overweegt.

De hoofdindex in Madrid duikelde 2,1 procent. De Catalaanse premier Carles Puigdemont wil binnen enkele dagen de onafhankelijkheid uitroepen van Catalonië, zo meldde de BBC. Zondag vond het omstreden referendum over afscheiding van Spanje plaats, waarbij 90 procent van de Catalanen stemde voor onafhankelijkheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 541,31 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 831,86 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten 0,1 en 0,4 procent. Frankfurt won 0,1 procent.

Aegon

Ahold Delhaize stond in de kopgroep van de AEX met een winst van 0,4 procent. Een anonieme tweet waarin gesuggereerd werd dat het supermarktconcern een bod zou willen doen op zijn Amerikaanse branchegenoot Kroger zorgde dinsdagavond voor commotie op Wall Street. Ahold Delhaize wilde niet reageren op geruchten. Volgens analisten van KBC Securities zou een samengaan van de twee concerns vanuit geografisch oogpunt niet onlogisch zijn.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was verzekeraar Aegon met een verlies van 1,6 procent. Shell verloor 0,5 procent. Het olie- en gasbedrijf schrapt de geplande verkoop van 900 miljoen dollar aan bezittingen in Thailand aan Kuwait Petroleum Corp. Volgens Shell kon niet op tijd een overeenkomst worden bereikt met de Thaise overheid over de deal.

Euro

Tesco zakte in Londen 0,6 procent, ondanks beter dan verwachte halfjaarcijfers. De Britse supermarktketen keert ook voor het eerst in jaren weer dividend uit. Tesco schrapte begin 2015 de winstuitkering aan aandeelhouders na een groot boekhoudschandaal en zware verliezen.

In Milaan keerde Pirelli terug naar de beurs. Het aandeel van de Italiaanse bandenmaker noteerde op 6,38 euro, tegen een introductieprijs van 6,50 euro. Pirelli werd in 2015 van de beurs gehaald nadat het Chinese ChemChina een meerderheidsbelang in het bedrijf had genomen.

De euro was 1,1756 dollar waard, tegen 1,1761 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 50,14 dollar. Brentolie daalde 0,7 procent in prijs tot 55,62 dollar per vat.


Reacties

  • Zie je maar hoe luchtbellen ontstaan !

    Pient 04 oktober 2017 19:03:09
  • Als politiek er om zou doen zou je dat ook bij je eigen index terug moeten kunnen zien. De AEX vertrekt geen spier na een politiek aftreden, formatie met hoopgevend/slecht nieuws. Er wordt iets gezien waar gelijk een 'verklaring' aan moet hangen, indexen zijn niet dat simpel……..Ook de Spaanse index kent haar trend!..

    Ed 04 oktober 2017 13:42:35  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed