Nieuws Binnenland

Nieuwe claimstichting voor gedupeerde klanten Van Lanschot

Donderdag 5 oktober 2017 10:07 Stichting wil mogelijkheid collectieve claim onderzoeken.
(ABM FN-Dow Jones) Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft te maken met een nieuwe claimorganisatie voor gedupeerde klanten, zo werd donderdag bekend.
De claimorganisatie, genaamd Stichting Tegen Klantendumping door Van Lanschot, is van mening dat de verkoop uit 2015 van zakelijke vastgoedleningen door de bank aan Promontoria feitelijk "het dumpen van klanten en juridisch gezien onrechtmatig en maatschappelijk ongewenst is".
De stichting roept gedupeerde klanten op zich aan te melden voor een claim.
De rechtbank in Den Bosch heeft de verkoop van leningen van ruim 120 klanten door Van Lanschot Kempen aan opkoopfonds Promontoria deels teruggedraaid, meldde Het Financieele Dagblad eind vorige maand al.
Van de 120 klanten, die zonder uitzondering in bijzonder beheer van de Bossche bank zaten, stelden meerderen een kort geding in tegen de bank naar aanleiding van de verkoop.
De ruim 400 miljoen euro aan slechte vastgoedleningen aan Promontoria, een dochter van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus, vielen volgens de betreffende klanten na de verkoop onder veel strengere voorwaarden, waaronder hogere rentes en kortere aflossingstermijnen. Voor het eerst oordeelde een rechter in deze zaken in het voordeel van de klant, aldus het FD.
Door het terugdraaien van een deel van de leningen is ook de zorgplicht weer teruggekeerd bij Van Lanschot. Een advocaat van de klanten, Patrick Körver, kondigde al aan om naast een eis tot schadevergoeding tegen Van Lanschot, ook een procedure tegen de toezichthouder AFM op te starten. De advocaat wees er onder meer op dat Promontoria geen financiële vergunning heeft.
De nieuwe stichting inventariseert welke onzorgvuldigheden Van Lanschot heeft begaan om vervolgens te onderzoeken of een collectieve actie zinvol is. Indien dit het geval is, wordt gekeken of het zinvol is dat de Stichting voor een bepaalde groep gedupeerden gezamenlijk procedeert, aldus de claimorganisatie. "De eerste inventarisatie is kosteloos en vrijblijvend." De stichting laat zich bijstaan door Blenheim Advocaten.
Het aandeel Van Lanschot Kempen noteerde donderdag 0,4 procent hoger op 27,26 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 05, 2017 04:07 ET (08:07 GMT)

Reacties

  • Hier worden alleen de bloedzuigers (lees advocaten) wijzer van!

    Sjef Badmuts 05 oktober 2017 10:35:59

 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed