Nieuws Binnenland

Update: Nieuwe claimstichting voor gedupeerde klanten Van Lanschot

Donderdag 5 oktober 2017 18:34 Stichting kijkt naar collectieve claim.
(ABM FN-Dow Jones) Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft te maken met een nieuwe claimorganisatie voor gedupeerde klanten. Dit meldde de organisatie ClaimShare donderdag.
De nieuwe claimstichting, genaamd Stichting Van Lanschot Claim, is in het leven geroepen door Claimshare, in samenwerking met voormalige klanten van Lanschot en advocaat Patrick Körver.
De Stichting treedt op naast de al bestaande Stichting Tegen Klantendumping door Van Lanschot, die volgens oprichter Dirk-Jan van den Broek van Claimshare "niet zo veel bereikt" heeft.
De nieuwe stichting gaat voor een collectieve aanpak. "Het is typisch een zaak waar gedupeerden beter samen kunnen optrekken dan alleen", aldus Van den Broek. " Wij bieden daarvoor een professionele online infrastructuur, organisatie en ondersteuning. Nu lopen er verschillende procedures en komen anderen niet aan bod, terwijl de aard van de klacht voor iedereen dezelfde is."
De problemen ontstonden toen Van Lanschot Kempen een groep klanten met betalingsproblemen zonder overleg overdroeg aan het opkoopfonds Promontoria. De afgestoten klanten kregen vervolgens te maken met hogere rentes en kortere aflossingstermijnen. Een aantal klanten stelden daarop een kort geding in tegen de gang van zaken.
Twee weken geleden zette de rechtbank in Den Bosch een streep door de overdracht van een Van Lanschot-klant aan Promontoria. Dit had alleen met toestemming van de klant mogen gebeuren. Door de uitspraak ligt de zorgplicht nu weer bij Van Lanschot.
De nieuwe stichting wil Van Lanschot aanspreken op het schenden van de zorgplicht en onrechtmatige daden jegens de voormalige klanten.
Op 12 en 13 oktober zal dat gebeuren voor de rechtbank in Den Bosch. De raad van bestuur van Van Lanschot wordt dan gehoord.
Körver wil behalve een schadevergoeding van Van Lanschot, ook procederen tegen de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten, omdat Promontoria geen financiële vergunning zou hebben, zo tekende Het Financieele Dagblad eind september al op.
Het aandeel Van Lanschot Kempen sloot donderdag 0,4 procent hoger op 27,28 euro.
Update: om informatie en de juiste naam van de nieuwe stichting toe te voegen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 05, 2017 12:34 ET (16:34 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven
 

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed