*

Nieuws Binnenland

Probiodrug uitblinker op Damrak

maandag 16 oktober 2017 09:55

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging maandag licht vooruit. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters lieten kleine winsten zien. Op het Damrak was Probiodrug in trek bij beleggers na positief nieuws over een medicijn van het bedrijf. Verder werd vooral uitgekeken naar de eerste kwartaalresultaten van grote bedrijven die deze week naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 547,20 punten. De MidKap steeg een fractie tot 830,22 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen rond 0,2 procent.

De hoofdindex in Madrid zakte 0,7 procent. De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft nog altijd niet duidelijk gemaakt of hij de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Madrid heeft Puigdemont tot 10.00 uur de tijd gegeven om op te helderen of hij Catalonië wil afscheiden van de rest van Spanje.

Gemalto

Koploper in de AEX was digitaal beveiliger Gemalto met een winst van 2 procent. Grootste daler was zorgtechnologiebedrijf Philips met een verlies van 0,9 procent, na een adviesverlaging door Exane.

In de MidKap stond vastgoedinvesteerder Wereldhave onderaan met een min van 2,8 procent. Door het regeerakkoord wordt Nederlands vastgoed voor beleggers stukken minder aantrekkelijk, zo meldde het Financieele Dagblad. Beursintermediair Flow Traders kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en zakte ruim 2 procent.

Euro

Fugro klom 1,9 procent. De bodemonderzoeker wil de Noor Øystein Løseth benoemen tot de nieuwe bestuursvoorzitter en de opvolger van topman Paul van Riel. Løseth was in het verleden onder meer de topman van het Zweedse energieconcern Vattenfall.

Bij de kleinere bedrijven maakte Probiodrug een koerssprong van 10,5 procent. Het biotechnologiebedrijf start binnenkort met een vervolgtest voor zijn alzheimermedicijn. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Duitse bedrijf werkt voor de vervolgstudie opnieuw samen met onderzoeksorganisatie Julius Clinical.

De euro was 1,1791 dollar waard, tegen 1,1835 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent meer op 52,09 dollar. Brentolie steeg 1,4 procent in prijs tot 57,99 dollar per vat.