Nieuws Binnenland

Update: AkzoNobel verlaagt winstverwachting

Woensdag 18 oktober 2017 09:12 Concern spreekt van aanhoudende industrie-specifieke tegenwind.
(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft zijn winstverwachting voor dit jaar neerwaarts bijgesteld, nadat in het derde kwartaal een kwart minder winst werd geboekt door valutaschommelingen, aanhoudende margedruk en verstoringen van de aanvoerketen. Dit maakte het verf- en chemieconcern woensdag voorbeurs bekend.
Waar het verf- en coatingsconcern op 8 september nog rekende op een hoger bedrijfsresultaat (EBIT), wordt nu een ongewijzigd resultaat voorzien, vergeleken met de ruim 1,5 miljard van 2016.
De orkaan Harvey trof drie fabrieken, zei topman Thierry Vanlancker woensdag in een toelichting tegen journalisten. Deze en andere gebeurtenissen, waaronder een aardbeving in Mexico, drukten het bedrijfsresultaat met ongeveer 25 miljoen euro.
AkzoNobel kampt ook met een zwakke coatingsmarkt voor Marine & Protective, vanwege de aanhoudend kwakkelende oliemarkten.
De topman was positief over de groei van het verkoopvolume, die volgens hem "beslist aan kracht wint", met een volumegroei van 5 procent bij Decorative Paints, vooral dankzij Azië, waar relatief meer goedkope producten verkocht werden.
Tegelijk verwacht AkzoNobel dat de "industriespecifieke tegenwind", met name de hogere grondstofprijzen voor pigmenten, de komende vijf tot zes maanden zal aanhouden. Daarom kondigde het bedrijf nieuwe stappen aan om de margedruk het hoofd te bieden. De prijzen van verf en coatings gaan omhoog, wat na enkele kwartalen de margedruk moet opvangen. Ook wil AkzoNobel 60 miljoen euro extra kosten besparen in de aanvoerketen.
De omzet steeg in het derde kwartaal met een procent van 3,60 miljard naar 3,62 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat (EBIT) exclusief eenmalige posten met 13 procent daalde, van 442 miljoen naar 383 miljoen euro.
De nettowinst daalde met 24 procent van 285 miljoen tot 216 miljoen euro. Per aandeel was dat een daling van 1,13 naar 0,86 euro.
Vijftien analisten voorzagen gemiddeld een iets sterkere stijging van de omzet naar 3,69 miljard euro en minder sterke dalingen van het bedrijfsresultaat naar 421 miljoen euro en van de nettowinst naar 267 miljoen euro.
De volumes stegen met 2 procent en die groei zal naar verwachting dit jaar boven 3 procent uitkomen, zei Vanlancker, die zich ook optimistisch uitliet over de verwachte volumetrend in 2018.
Bij de divisie Decorative Paints steeg het volume in het derde kwartaal met 5 procent, dankzij goede groei in Azië. De omzet daalde echter met 1 procent door negatieve valuta-effecten en een lagere gemiddelde verkoopprijs, die vooral het gevolg was van de sterke groei in Azië. Het EBIT-resultaat bij deze divisie daalde met 23 procent tot 95 miljoen euro.
Performance Coatings zette twee procent meer om, terwijl het bedrijfsresultaat met een kwart daalde tot 147 miljoen euro, vooral door valutaschommelingen en aanhoudende zwakte in de zeevaart- en olie- en gasindustrie.
De divisie Specialty Chemicals tenslotte boekte 1 procent meer omzet op vlakke volumes, ondanks aanzienlijke verstoringen van de aanvoerketen. Het EBIT-resultaat steeg met 1 procent naar 169 miljoen euro.
Verder onderstreepte Vanlancker dat het concern nog steeds op koers ligt voor de afsplitsing van Specialty Chemicals voor eind april 2018. AkzoNobel heeft aanzienlijke belangstelling voor het in de etalage geplaatste onderdeel, zowel van potentiële strategische kopers als van private equity-investeerders.
Het aandeel AkzoNobel sloot dinsdag 0,6 procent lager op 78,35 euro.
Update: om extra informatie en commentaar CEO toe te voegen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
October 18, 2017 03:12 ET (07:12 GMT)

Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed