Nieuws Binnenland

Beurzen Europa in het groen

Woensdag 18 oktober 2017 12:05

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag eensgezind in het groen. Beleggers verwerkten de resultaten van enkele grote Europese bedrijven. Op het Damrak was verf- en chemieconcern AkzoNobel een van de schaarse dalers na een nieuw winstalarm. Chipmachinemaker ASML ging licht omhoog na publicatie van kwartaalresultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 548,58 punten. De MidKap klom ook 0,4 procent, tot 834,54 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,5 procent.

AkzoNobel was hekkensluiter in de AEX met een min van 1,6 procent. Het concern is nog voorzichtiger geworden over de winstverwachting voor het hele jaar. In september stelde Akzo ook al zijn winstprognose neerwaarts bij. Grootste stijger was uitzender Randstad met een winst van 1,4 procent.

ASML

ASML dikte 0,5 procent aan. De fabrikant van chipmachines heeft andermaal een sterk kwartaal achter de rug, maar qua capaciteit loopt het bedrijf volgens analisten van Natixis tegen zijn grenzen aan.

In de MidKap stond kunstmestproducent OCI bovenaan met een plus van ruim 1 procent. Grootste daler was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 1,1 procent.

Zalando

Zalando zakte 2,7 procent in Frankfurt. De onlinekledingwinkel teerde in het afgelopen kwartaal flink in op zijn winstgevendheid. Door investeringen in techniek en logistiek om marktaandeel te winnen, slonk het resultaat tot rond het nulpunt. Topman Ruben Ritter kondigde tevens aan dat het bedrijf ook cosmeticaproducten gaat verkopen.

Reckitt Benckiser verloor meer dan 1 procent in Londen. De Britse producent van medicatie, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen laat zijn verwachting voor een omzetgroei in 2017 los. Het bedrijf kampt met uitdagende marktomstandigheden en de nasleep van een cyberaanval die leidde tot productieverstoringen.

BHP Billiton

BHP Billiton leverde 0,6 procent in. Het mijnbouwconcern produceerde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder ijzererts dan een jaar eerder. Sainsbury daalde 1,5 procent. Het op een na grootste supermarktconcern van het Verenigd Koninkrijk schrapt tot 2000 banen in het thuisland.

De euro stond op 1,1741 dollar, tegen 1,1754 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 52,01 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 58,28 dollar per vat.


Reacties

  • Nog geen reacties gegeven


  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed