*

Nieuws Binnenland

Update: herstel Heijmans zet door

woensdag 1 november 2017 10:42

Omzet in derde kwartaal conform verwachting.

(ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft het herstel zien doorzetten en behaalde in het derde kwartaal van 2017 een omzet in lijn met de verwachtingen. Dit maakte de bouwer woensdag voorbeurs bekend.

"We trekken de positieve lijn die we schetsten bij de halfjaarcijfers verder door", zei CEO Ton Hillen in een toelichting. De omzet was afgelopen kwartaal vergelijkbaar met de omzet een jaar eerder.

Vastgoed en Woningbouw, en ook Infra presteren conform verwachting, aldus Hillen, waarbij het herstel van Infra doorzet. Daarentegen blijft het volume bij utiliteitsbouw onder druk staan, merkte de bouwer op.

"Ik ben tevreden over het feit dat we ruim binnen de gestelde financiële kaders opereren. We richten de blik positief vooruit en liggen op koers naar structureel herstel."

In de eerste jaarhelft behaalde Heijmans, voor het eerst sinds 2011, weer winst. Deze was wel te danken aan boekwinsten uit de verkoop van activiteiten in het buitenland. Om de financiële positie te versterken, verkocht Heijmans goedlopende onderdelen in België en Duitsland, waardoor het bouwbedrijf nu enkel nog actief in Nederland is. De boekwinst op deze desinvesteringen was 31 miljoen euro.

Heijmans verkocht dit jaar tot en met oktober reeds 1.636 woningen. Er werden in het eerste halfjaar reeds 1.106 woningen verkocht en vorig jaar verkocht de bouwer tot en met oktober 1.344 woningen.

De orderportefeuille van Heijmans lag eind september "op een goed niveau".

Probleemproject

Dinsdagavond meldde Heijmans dat er een tussenvonnis geweest met betrekking tot het project Wilhelminasluis in Zaandam. Hieruit bleek dat zowel de bouwer als de opdrachtgever de oorzaak van het probleem met het sluisontwerp niet hadden kunnen voorzien. Heijmans en de provincie hebben beide de intentie om de werkzaamheden snel weer te hervatten, aldus de bouwer.

De in 2016 getroffen voorziening voor het project lijkt volgens Heijmans afdoende.

Analist Edwin de Jong van NIBC meent dat daarmee "weer een onzekerheidje" is weggenomen door de bouwer.

Heijmans meldde ten aanzien van het project Huisvesting RIVM/CBG dat het in een vergevorderd stadium is om haar aandeel binnen het consortium over te dragen aan consortiumpartner Strukton. "Hoewel recent een financiële en technische oplossing voor het project is bereikt, heeft Heijmans toch besloten dat het afstoten van haar aandeel de beste manier is om invulling te geven aan deze strategie."

"Erg positief", aldus De Jong, en tevens een signaal dat Heijmans niet bang is om stevige stappen te zetten.

Bestuurder stapt op

Eind oktober kondigde Heijmans aan dat Ruud Majenburg per direct vertelt als statutair bestuurder. Daardoor bestaat het bestuur nu uit CEO Ton Hillen en CFO Hans Janssen. Hillen, die zelf pas vorig jaar aan het roer kwam te staan, neemt tijdelijk de portefeuille van Majenburg waar.

Outlook

"Het herstel dat is ingezet in 2017 zet zich door. Heijmans ontwikkelt zich volgens plan en ligt op koers naar structureel herstel", zo liet het weten in de kwartaalupdate.

Het jaar 2017 wordt door de bouwer bestempeld als een overgangsjaar. "Er is nog het nodige werk aan de winkel voor de tweede helft van dit jaar. Maar we liggen op koers en zien de tweede helft van het jaar met vertrouwen tegemoet", zei Hillen bij de halfjaarpublicatie.

Vanwege de voortgang die Heijmans de afgelopen periode boekte, is door de bouwer besloten om de kredietfaciliteit vervroegd terug te brengen van 176 miljoen naar 156 miljoen euro. Dit is drie kwartalen eerder dan voorzien in de afspraken met de banken, benadrukte Heijmans. "Een stabiele werkkapitaalontwikkeling en de goede voortgang met het beperken van het neerwaarts risico bij de specifieke projecten motiveren dit besluit."

Het verlagen van de kredietfaciliteit, eerder dan nodig onderstreept volgens analist Tijs Hollestelle van ING de vooruitgang die Heijmans boekt met de reorganisatie en het onderliggende herstel. De Jong van NIBC noemde de verlaging het belangrijkste element in de update van woensdag.

ING en NIBC hebben beide een koopadvies op Heijmans. Het aandeel koerste woensdag 7,7 procent hoger naar 9,87 euro.

Update: om meer informatie, koersreactie en reactie analisten toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 01, 2017 05:42 ET (09:42 GMT)