*

Nieuws Binnenland

Altice en Beter Bed onderuit op Damrak

vrijdag 3 november 2017 09:53

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging vrijdag licht vooruit. Ook de andere Europese beursgraadmeters koersten in de plus. Op het Damrak werden Altice en Beter Bed afgestraft na tegenvallende kwartaalberichten. Beleggers waren verder in afwachting van het officiële Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 554,99 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 858,34 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,4 procent, Parijs bleef vlak.

Altice was de grootste daler in de AEX met een min van bijna 8 procent. Het telecom- en kabelbedrijf is voorzichtiger geworden over zijn resultaatverwachting voor heel 2017. Olie- en gasconcern Shell, dat donderdag met sterke resultaten kwam, ging aan kop met een winst van 1 procent.

MidKap

In de MidKap voerde ASMI (plus 1,6 procent) de stijgers aan. Paul Singer, oprichter van de Amerikaanse activistische investeerder Elliott Management, meldde een belang van 3,6 procent in het chipbedrijf.

Air France-KLM was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven met een verlies van ruim 2 procent, ondanks sterke kwartaalcijfers. De luchtvaartcombinatie boekte afgelopen kwartaal fors meer winst dankzij een sterke vraag naar vliegreizen en stijgende ticketprijzen.

Beter Bed

Bij de kleinere bedrijven kelderde Beter Bed 7,8 procent in na tegenvallende omzetcijfers. De beddenverkoper heeft last van de recente ophef in Duitsland over te hoge concentraties van een giftige stof in schuimmatrassen. De kwartaalcijfers van detacheerder Brunel (plus 4,6 procent) vielen wel in goede aarde.

In Parijs daalde Société Générale 2,6 procent. De Franse bank verdiende afgelopen kwartaal goed aan de dienstverlening aan consumenten en bedrijven, maar de inkomsten uit de handel in aandelen en obligaties stonden onder druk. Per saldo resulteerde dat in een lagere winst.

Renault

Renault klom ruim 4 procent. De Franse staat verkoopt een belang van bijna 5 procent in de automaker. Na de verkoop heeft de Franse staat nog 15 procent van de aandelen Renault in handen. Daarmee is het de grootste aandeelhouder, net voor Nissan.

De euro was 1,1644 dollar waard, tegen 1,1658 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 54,94 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 61,13 dollar per vat.