Nieuws Binnenland

Personeel Unox kondigt hardere acties aan

Dinsdag 14 november 2017 11:30

OSS (ANP) - De werknemers van de Unox-worstfabriek in Oss hebben dinsdag tijdens een protestmanifestatie uitbreiding van hun stakingen aangekondigd. ,,Er moet een tandje bij. We gaan het ritme opvoeren om Unilever nog meer last te bezorgen. Desnoods gaan we tot de kerst door'', zei FNV-bestuurder Niels Suijker tegen de stakers.

Het personeel van de fabriek in Oss legde maandagavond voor de vijfde dag in anderhalve week het werk neer. Ongeveer tweehonderd werknemers trokken dinsdagochtend van de fabriek naar het centrum van de Brabantse stad.

Om moederbedrijf Unilever nog meer last te bezorgen, wordt vanaf woensdag tijdens de helft van alle ploegendiensten gestaakt.

Toespraken Patijn en Marijnissen

De stakers werden dinsdag in het centrum van Oss toegesproken door vicevoorzitter Mariëtte Patijn van FNV en door voormalig SP-leider Jan Marijnissen die begin jaren zeventig zelf kort als worstophanger in de fabriek werkte. ,,De schappen moeten leeg, we steunen jullie tot aan de overwinning'', zei Marijnissen.

In de fabriek in Oss worden rookworsten, soepen en sauzen gemaakt. Moederbedrijf Unilever verkoopt de fabriek aan vleesverwerker Zwanenberg. De nieuwe eigenaar wil morrelen aan de arbeidsvoorwaarden, met name de pensioenen. De circa driehonderd werknemers willen daarvoor compensatie van Unilever. Ook eisen zij garanties over behoud van werkgelegenheid.

De vakbond en de stakers denken dat bijvoorbeeld HEMA last kan krijgen als verse rookworst niet meer geleverd kan worden. Ook de voorraad erwtensoep in de supermarkt staat onder druk, zeggen ze.


Reacties

  • Het zijn alleen de vakbonden die de boel zit op te naaien. De werknemers maken wel meteen een goeie indruk bij de nieuwe baas. Die kan meteen een zwarte lijst maken van lastige worst draaiers

    Akka fietje 14 november 2017 13:07:07
  • Toch een vreemde redenering: met wil het moederbedrijf in de problemen brengen maar de enigen die er echt last van hebben zijn de winkels en de consumenten die de producten niet meer hebben. Unilever heeft de boel toch al verkocht dus het moederbedrijf ondervindt helemaal geen last van deze acties. Staken heeft helemaal geen zin in deze situatie.

    Jack 14 november 2017 12:32:29  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed