*

Nieuws Binnenland

Invallen bij Volkswagen om loon or-baas

woensdag 15 november 2017 14:57

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse justitie heeft een inval gedaan bij Volkswagen in een onderzoek naar het loon van ondernemingsraad-voorzitter Bernd Osterloh. Ook de belastingdienst was daarbij betrokken. Door Osterloh een excessief salaris toe te kennen, heeft Volkswagen mogelijk te weinig belasting betaald.

Onderzoekers doorzochten Osterlohs kantoor, maar ook dat van financieel directeur Frank Witter en hoofd personeelszaken Karlheinz Blessing. Het Openbaar Ministerie in Braunschweig onderzoekt de zaak sinds mei. Osterlohs vaste salaris ligt rond de 200.000 euro. Inclusief bonussen komt dat echter veel hoger uit. Zijn hoogste jaarsalaris kwam uit op 750.000 euro.

Een bron weet aan de Duitse krant Die Zeit te melden dat te hoge vergoedingen de winst van Volkswagen zouden kunnen hebben gedrukt. De automaker zou in dat geval te weinig belasting hebben betaald. Woordvoerders van Volkswagen benadrukten dat de betalingen in lijn waren met de wet en dat dat het bedrijf een extern bureau de zaak heeft laten onderzoeken. Ook dat bureau stelde dat er niets mis is met de hoogte van het loon.

Osterloh wordt er zelf niet van verdacht iets te hebben misdaan. Wel komt het onderzoek op een vervelend moment. Volgend jaar moet de personeelsvertegenwoordiger herkozen worden. De or-voorzitter heeft in Duitse bedrijven veel in de melk te brokkelen.