*

Nieuws Binnenland

Dubbelcijferige groei voor Lucas Bols

donderdag 16 november 2017 08:02

Drankenbedrijf profiteert van toevoeging Passoa.

(ABM FN-Dow Jones) Lucas Bols heeft in de afgelopen zes maanden flink meer omzet en winst geboekt en voorziet een aanhoudende groei. Dit maakte de destillateur en verkoper van cocktaildranken donderdag voorbeurs bekend met de halfjaarcijfers over het boekjaar 2017/2018.

"In de eerste helft van het boekjaar 2017/18 is de integratie van Passoã een van onze belangrijkste aandachtspunten geweest. We raken steeds bekender met Passoã en het merk is inmiddels volledig opgenomen in onze commerciële plannen", aldus CEO Huub van Doorne, die stelde dat de integratie binnen Lucas Bols USA de eerste resultaten laat zien. Volgens Van Doorne was de toevoeging van Passoã de belangrijkste reden voor de sterke groei van de omzet en brutomarge van de wereldwijde merken. Ook exclusief Passoã stegen de omzet en brutomarge van de wereldwijde merken, zo merkte de topman op.

In het afgelopen halfjaar, dat eindigde op 30 september, steeg de omzet met 23,8 procent op jaarbasis naar 48,8 miljoen euro. Op autonome basis steeg de omzet met 0,5 procent. De wereldwijde merken lieten een omzetstijging van 34,8 procent zien, terwijl de omzet van de regionale merken juist met 2,2 procent daalde. Ook merkte Lucas Bols een "goede" omzetgroei in opkomende landen op. In West-Europa realiseerde de destillateur zelfs een omzetgroei van 50,8 procent dankzij Passoã. In Azië-Pacific daalde de omzet met 3,3 procent door een fasering van leveringen naar Azië.

De brutomarge steeg als gevolg met 190 basispunten naar 62,2 procent en het EBIT-resultaat met 21,4 procent naar 13,8 miljoen euro.

Onder de streep restte een nettowinst, exclusief een eenmalige bate vorig jaar, van 8,7 miljoen euro, een stijging van 23,5 procent op jaarbasis.

Lucas Bols stelde een interim dividend van 0,35 euro per aandeel in contanten vast, hetgeen een stijging is van 12,9 procent ten opzichte van het interim dividend een jaar eerder.

Outlook

Lucas Bols verwacht een aanhoudende omzetgroei van de wereldwijde merken in West-Europa, de opkomende markten en de VS. De omzet in Azië-Pacific zal naar verwachting van het concern geleidelijk weer toenemen in de tweede helft van dit boekjaar. De nasleep van het orkaanseizoen in het Caribisch gebied zal daarbij naar verwachting een impact hebben van 1 procent op de omzetgroei van de wereldwijde merken voor het volledige jaar.

Binnen de regionale merken verwacht Lucas Bols dat de huidige trends in omzet en marges zullen doorzetten in de tweede helft van het boekjaar. Voor de middellange termijn handhaaft het destillateur de verwachting voor stabilisatie van de regionale merken op EBIT-niveau.

De onderneming zal naar eigen zeggen ook in de tweede helft van het jaar profiteren van de consolidatie van de Passoã resultaten voor de volledige 12 maanden van het boekjaar.

Het aandeel Lucas Bols sloot woensdag 1,0 procent lager op 18,50 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 16, 2017 02:02 ET (07:02 GMT)