Nieuws Binnenland

NVB: banken kunnen stootje hebben

Donderdag 7 december 2017 20:34

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken staan er goed voor en zullen daardoor in staat zijn om aan de verzwaarde kapitaalseisen voor banken te voldoen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een reactie op de voorstellen van het Basels comité voor bankentoezicht.

Nederlandse banken als Rabobank, ABN AMRO en ING zullen door de nieuwe set internationale regels grotere buffers moeten opbouwen. Dat komt vooral door de omvangrijke hypotheekportefeuilles van de instellingen. Het nieuwe Basel IV-compromis werd donderdag bereikt.

Over bedragen die banken extra moeten aanhouden om aan de nieuwe eisen te voldoen laat de NVB zich niet uit, onder meer omdat de deadline van nieuwe regels in 2027 ligt. ,,In die periode kan een hoop gebeuren", aldus een woordvoerder.

De volgende stap is dat de nieuwe standaarden van Basel zullen worden vertaald naar Europese wetten en regels. Volgens de NVB zouden beleidsbepalers kunnen besluiten om voorstellen beter aan te laten sluiten op de economische ,,werkelijkheid en regels." De NVB wijst onder meer op verschillen tussen de VS en Europa, maar ook op de relatief veilige Nederlandse hypotheekmarkt.


Reacties

  • Ach ditmaal zal het uit een andere hoek waaien, en in een andere hoek terechtkomen,dan voorgaande crisis, daar is geen enkele bank tegen bestand!..

    Ed 07 december 2017 22:51:46
  • Zullen er in 2027 nog wel banken zijn .....

    Huhhh 07 december 2017 21:04:15  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed