*

Nieuws Binnenland

Wall Street begint positief aan handel

vrijdag 8 december 2017 15:55

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag met winst aan de handel begonnen. De aandacht van beleggers gaat met name uit naar het maandelijkse banenrapport van de overheid en naar het eerste brexitakkoord tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,3 procent hoger op 24.273 punten. De bredere S&P 500 kreeg er in de vroege handel 0,4 procent bij en kwam op 2648 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent naar 6869 punten.

De werkgelegenheid in 's werelds grootste economie is in november verder toegenomen, zij het wat minder sterk dan economen vooraf hadden becijferd. De banengroei is een belangrijke indicator waar de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, zijn rentebeleid op baseert. Kenners gaan ervan uit dat de Fed volgende week de rente verhoogt.

Het brexitakkoord in Europa werd ook aan de overzijde van de Atlantische Oceaan positief ontvangen. Londen en Brussel zijn het op hoofdlijnen eens over de voorwaarden waaronder Groot-Brittannië de EU verlaat. Daarmee is de weg vrij voor onderhandelingen over zaken die direct het bedrijfsleven aangaan, zoals handel, transport en luchtvaart.

Sterkste stijger onder de hoofdfondsen op Wall Street was software- en technologiereus Microsoft met een plus van 2,1 procent. Frisdrankproducent Coca-Cola stond onder aan de Dow met een verlies van 0,9 procent.