*

Nieuws Binnenland

Goed jaar voor melkveehouders

maandag 18 december 2017 15:17

DEN HAAG (ANP) - Na twee magere jaren hebben melkveehouders hun inkomens dit jaar aanzienlijk zien stijgen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen UR realiseerden de melkveeboeren relatief gezien de grootste inkomensstijging. Sowieso was 2017 in doorsnee een goed jaar voor de agrarische sector.

Melkveehouders profiteerden onder meer van de gestegen melkprijs. Deze liep met name op door de toegenomen vraag naar melkvet en kaas. Voor het eerst in lange tijd moesten melkveehouders het doen met minder koeien door de uitwerking van het fosfaatreductieplan. Maar doordat een koe gemiddeld meer melk produceerde, steeg de productie per bedrijf in doorsnee een fractie.

Ook het inkomen van kwekers van pot- en perkplanten zat in de lift, net als dat van zogeheten zeugenbedrijven. Akkerbouwers zullen door de bank genomen minder tevreden zijn over 2017, vooral door de lagere prijzen van suikerbieten en consumptieaardappelen.

Fipronil-affaire

Verder viel op dat het beeld bij bedrijven met kippen gemengd was. Enerzijds gingen bedrijven op slot als gevolg van de fipronil-affaire. Zij zagen hun inkomen fors teruglopen. Niet-getroffen bedrijven profiteerden juist weer van schaarste op de markt. Vooral in de tweede helft van het jaar steeg de prijs van eieren.

Voor het derde jaar op rij bleef het inkomen van glastuinbouwbedrijven hoog, constateerden de onderzoekers. De trend van meer vraag en meer export zette dit jaar door. Telers van tomaten profiteerden daarbij van een lagere productie van tomaten in Spanje.

Per iedere 100 euro aan kosten die agrarische bedrijven maakten, werd in doorsnee 104 euro verdiend. Dat was een jaar eerder nog 98 euro, waarmee de kosten destijds hoger lager dan de opbrengsten.