*

Nieuws Binnenland

Beurzen Europa met minnen kerstweekend in

vrijdag 22 december 2017 17:47

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met verlies de handel uitgegaan. De beurs in Madrid was daarbij een negatieve uitschieter. Beleggers vrezen een nieuwe politieke crisis in het land, na de overwinning van de separatistische partijen bij de parlementsverkiezingen in Cataloniƫ. Verder zette de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening onder een nieuwe belastingwet.

De AEX-index op beursplein 5 sloot de laatste sessie voor een lang kerstweekend 0,2 procent in de min op 548,48 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 831,34 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent. Londen sloot in een verkorte sessie met een verlies van 0,2 procent.

De hoofdindex in Madrid zakte 1,2 procent. Vooral de Spaanse banken moesten het ontgelden. Banco de Sabadell en CaixaBank verloren rond de 3,5 procent. Santander, de grootste bank van het land, zakte 2,2 procent.

Galapagos

In Amsterdam was biotechnologiebedrijf Galapagos veruit de sterkste stijger in de AEX. Het aandeel noteerde 4,4 procent hoger. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco sloot de rij met een verlies van 1,8 procent.

AkzoNobel verloor 0,1 procent. Volgens zakenkrant Handelsblatt kijkt het Duitse speciaalchemiebedrijf Lanxess samen met de Amerikaanse investeerder Apollo naar de overname van delen van de speciaalchemietak van AkzoNobel. Ook de investeerders CVC en KKR, Bain en Advent, en Blackstone en Carlyle zouden interesse hebben in het onderdeel.

VolkerWessels was de sterkste stijger in de MidKap met een winst van 2,2 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat het bouwbedrijf en vastgoedbelegger Amvest zich hebben verzekerd van de controle over de grond aan het IJ in Amsterdam-Noord, dat deel uitmaakt van de toekomstige wijk Haven-Stad.

Euro

In Frankfurt stond energiereus RWE bij de sterkste stijgers met een plus van 2 procent. Het bedrijf is van plan conventionele energiecentrales van concurrenten over te nemen. Om die te kunnen betalen zal het bedrijf aandelen van het eerder afgesplitste onderdeel Innogy verkopen. In het kielzog van RWE ging het aandeel van branchegenoot E.On 0,5 procent omhoog. Innogy won 2,3 procent.

De euro was 1,1842 dollar waard, tegen 1,1871 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 58,24 dollar. Brentolie werd iets duurder op 64,94 dollar per vat.