Nieuws Binnenland

AEX sluit op hoogste niveau sinds zomer 2001

Dinsdag 9 januari 2018 18:01

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam is dinsdag op het hoogste niveau gesloten sinds de zomer van 2001. Beleggers hielden in heel Europa vast aan hun optimistische stemming van de afgelopen dagen. Op het Damrak hielp vooral de stevige koerswinst van Altice een handje mee.

De AEX ging met een plus van 0,4 procent de handel uit op 563,04 punten. Daarmee werd het piekniveau van 2007 overtroffen. Toen noteerde de toonaangevende graadmeter op 16 juli een slotstand van 561,90 punten. De laatste keer dat de AEX boven die stand eindigde was in 2001.

Ook de andere graadmeters zaten dinsdag in de lift. De MidKap won 0,4 procent tot 857,41 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent. Het sentiment onder beleggers werd onder meer gesteund door sterker dan verwachte macro-economische cijfers uit Duitsland.

Altice

Altice was veruit de grote winnaar bij de hoofdfondsen in Amsterdam, met een winst van 10,5 procent. Het kabel- en telecomconcern zet zijn Amerikaanse tak op eigen benen. De splitsing moet ervoor zorgen dat Altice USA onder leiding van topman Dexter Goei kan blijven groeien, zonder last te ondervinden van de schulden van het moederbedrijf.

Verder ging verzekeraar Aegon sterk vooruit, met een plus van 2,4 procent. Onderaan in de AEX stond supermarktconcern Ahold Delhaize, dat 1,3 procent verloor.

Philips Lighting

Philips Lighting leverde ruim 3 procent in en sloot daarmee de rij in de MidKap. Het verlichtingsbedrijf schrapt 118 van de ruim 350 banen op de High Tech Campus in Eindhoven. De ingreep is bedoeld om de onderzoeksafdeling efficiënter en meer toegespitst te maken. Grootste stijger in de MidKap was navigatiebedrijf TomTom met een plus van 4 procent.

Elders in Europa was er onder meer aandacht voor Continental, dat dik 5 procent won in Frankfurt. Volgens persbureau Bloomberg denkt het banden- en auto-onderdelenconcern na over een eventuele opsplitsing. In Londen steeg Morrisons ruim 2 procent. De op drie na grootste supermarktgroep in het Verenigd Koninkrijk boekte in de belangrijke kerstperiode meer omzet dan verwacht.

De euro was 1,1925 dollar waard, tegen 1,1976 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 62,67 dollar. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs tot 68,63 dollar per vat.


Reacties

 • Je bent een aforisme fetisjist?? Ik geloof inderdaad niet dat onze wegen in elkaars buurt kunnen komen of elkaar ooit zullen kruisen. Discussie nu maar voorgoed sluiten. Anders wordt het onvermijdelijk onaangenaam. Dat heb ik er voor jou zeker niet voor over. Die moeite ben je beslist niet waard.

  Paul Plaizier 09 januari 2018 23:49:17
 • Je bent een aforisme fetisjist?? Ik geloof inderdaad niet dat onze wegen in elkaars buurt kunnen komen of elkaar ooit zullen kruisen. Discussie nu maar voorgoed sluiten. Anders wordt het onvermijdelijk onaangenaam. Dat heb ik er voor jou zeker niet voor over. Die moeite ben je beslist niet waard.

  Paul Plaizier 09 januari 2018 23:49:16
 • Welk deel begrijp je niet 'Paul', of begrijp je het überhaupt niet omdat het er kort en bondig staat?.. Het is zoals het is, en dat behoeft geen lang epistel, maar je weet waarschijnlijk te weinig om er mee in te stemmen!.. Iemand dus die het het éen en éen is twee, systeem aanhoudt, je zit echt op de verkeerde weg man, maargoed dat is jouw probleem.

  Ed 09 januari 2018 23:14:10
 • Goh, Ed, wat een grensverleggend commentaar weer. Weet je het nog? Als het regent en je loopt buiten, dan word je nat. Tenzij je een paraplu draagt, of nog beter met de auto gaat. Hoeveel circulaire redeneringen heb je komende tijd verder op de plank liggen? Je wekt de indruk van een expert, die ziet wat anderen niet zien. Volgens mij heb je niets toe te voegen aan de informatie, die al in het nieuwsbericht staat. Journalisten en zelfs psychologen beheersen inderdaad het basisschool rekenen. Maar verbeeld je nou niet dat je in de verste verte iets visionairs zou hebben. Een eigen standpunt en argumentatie ontbreken telkens. Je droomt dat je hoog verheven boven de gemiddelde bezoeker hier vliegt. Nou je zweeft wel, maar meer in het hoofd, niet in de lucht, laat staan in de toekomst. Jouw perspectief reikt net zover als een plasstraal in een urinoir.

  Paul Plaizier 09 januari 2018 21:16:23
 • Hoeveel een aandeel ook stijgt, of daalt, het heeft nimmer consequenties voor de index zelf… Altice volgde gewoon z'n pad, omhoog, welk gewoon hetzelfde was als het pad wat de AEX bewandelde. Maargoed, je kunt hoog of laag springen, dat gaat er toch niet in bij de 'belegger', of journalist.. ,die het éen en éen is twee, systeem aanhouden….

  Ed 09 januari 2018 18:48:04 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed