*

Nieuws Binnenland

Uitgelicht: Ordergroei Takeaway.com valt tegen

vrijdag 12 januari 2018 19:36

Groei toch boven streefgemiddelde van maaltijdbezorger.

(ABM FN-Dow Jones) Takeaway.com heeft in het vierde kwartaal van 2017 wederom een groei van het aantal orders doorgemaakt, maar de groei vlakte wel behoorlijk af ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit bleek afgelopen woensdag uit de trading update van de online bestel- en bezorgdienst voor maaltijden tot teleurstelling van analisten en beleggers.

In het vierde kwartaal nam het aantal orders van de uitbater van onder meer Thuisbezorgd.nl ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016 met 29,8 procent toe tot 19,3 miljoen miljoen bestellingen.

In Nederland was sprake van groei met 25 procent tot 7,5 miljoen orders en in Duitsland was er een toename met 29 procent tot 6,9 miljoen bestellingen. In de landen daarbuiten nam het aantal orders met 39 procent toe tot 4,9 miljoen bestellingen.

Takeaway.com maakte op 10 oktober nog bekend dat in het derde kwartaal van vorig jaar 17,0 miljoen orders werden verwerkt, een groei van 40 procent op jaarbasis, waarmee de totale ordergroei dit jaar tot dan toe 42 procent bedroeg. In Nederland kwam de ordergroei in het vorige kwartaal uit op 32 procent, in Duitsland was dit 42 procent en daarbuiten steeg het aantal orders zelfs met 63 procent.

Ondanks de groeivertraging was het bedrijf zelf best content met de laatste groeicijfers. "Takeaway.com is nu marktleider in alle kernmarkten en we hebben er vertrouwen in dat we groei van het marktaandeel kunnen blijven laten zien. Takeaway.com zag uitstekende groei in het laatste kwartaal van 2017, rekening houdend met de moeilijke vergelijking met het sterke vierde kwartaal van 2016", zei CEO en oprichter Jitse Groen woensdag in een toelichting.

Analisten dachten daar anders over. Voor analisten van Jefferies lag de toename 3,5 procent onder hun verwachtingen.

De ordergroei van nog geen 30 procent was onder de verwachte 33 procent en stelde daarmee teleur, lieten ook analisten van Morgan Stanley weten. De marktvorsers stelden daarbij dat, gezien de ordercijfers in het afgelopen kwartaal, hun huidige verwachting van een ordergroei van 34 procent in 2018 wellicht "iets te agressief" is. De analisten concludeerden dat de daling van de ordergroei in het laatste kwartaal met name te wijten was aan de segmenten Duitsland en Andere Landen, terwijl Nederland in lijn met hun verwachting presteerde. De zakenbank heeft een Gelijkgewogen advies op het aandeel met een koersdoel van 46,00 euro.

De cijfers voor de ordergroei van Takeaway.com over het vierde kwartaal van 2017 zijn "wat aan de zwakke kant", maar de herhaling van de verwachtingen voor de middellange termijn zijn daarentegen geruststellend, zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen desgevraagd tegen ABM Financial News. Versteeg had een ordertoename van rond 40 procent verwacht. "We moeten daarbij aantekenen dat de vergelijkingsbasis met het heel sterke vierde kwartaal van 2016 nogal uitdagend was", aldus de analist. "Positief is verder dat het bedrijf kon melden dat het marktaandeel in de belangrijke Duitse markt verder is gestegen", merkte hij nog op.

Hoewel de laatste groeicijfers analisten en beleggers dus teleurstelden, lagen deze toch nog aanzienlijk boven de doelstelling voor de middellange termijn. Takeaway.com meldde bij de beursgang op 30 september 2016 te streven naar een groei van het aantal bestellingen van minstens 25 procent per jaar op de middellange termijn.

Franse conclusie

Het bedrijf trekt zich in februari terug uit Frankrijk, zo meldde Takeaway.com woensdag ook nog. "De eetcultuur in landen als Frankrijk en Italië is zodanig, dat er heel veel geïnvesteerd moet worden in het aanbevelen van bezorgmaaltijden, terwijl dat relatief weinig oplevert. Marktleider Just Eat in Frankrijk haalt daar bijvoorbeeld net zo veel orders binnen, als wij in België doen", zei woordvoerder Joris Wilton van Takeaway.com tegen ABM Financial News.

Analisten van Jefferies merkten hierbij op dat het vertrek uit Frankrijk eenvoudig het sluiten van de operaties betreft en niet een verkoop, zodat het materiële effect voor Takeaway.com verwaarloosbaar zal zijn.

Het concern gaf woensdag geen outlook voor de op 28 februari te rapporteren omzet en resultaten over het boekjaar 2017. In 2016 werd nog een omzet behaald van 111,6 miljoen euro.

Net als de analisten reageerden beleggers teleurgesteld op de trading update van het bedrijf. Het aandeel verloor deze week 7,8 procent en eindigde vrijdag op 46,40 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 12, 2018 13:36 ET (18:36 GMT)