*

Nieuws Binnenland

Uitgelicht: mooie weekwinst TomTom

vrijdag 12 januari 2018 20:02

Elektronicabeurs in Vegas doet aandeel goed.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel TomTom beleefde een goede week en werd 4,7 procent meer waard.

De koers van het aandeel profiteerde van een aantal aankondigingen die het navigatiebedrijf deed op de Consumer Electronics Show in het Amerikaanse Las Vegas.

TomTom lanceerde op de technologiebeurs in de gokstad onder meer de nieuwe navigatiedienst Autostream, waarmee voertuigen een horizon kunnen opbouwen voor de weg die voor hen ligt door de nieuwste kaartgegevens van de TomTom-cloud te streamen. TomTom gaat bij de ontwikkeling van dit product samenwerken met de Chinese internetgigant Baidu en Zenuity.

Met name de naam van Baidu was volgens NIBC goed nieuws. Het blijkt geen exclusieve deal te zijn, concludeerde analist Martijn den Drijver, en omzet wordt er pas gegenereerd als ontwikkelaars het Apollo-platform daadwerkelijk gebruiken en weten te slijten aan een fabrikant. Desalniettemin sprak de analist wel van een "grote blijk van vertrouwen" van Baidu in de technologie van TomTom. Daarbij nemen bijna alle grote Chinese Original Equipment Manufacturers deel aan het Apollo-programma, benadrukte de marktvorser.

Naast AutoStream presenteerde TomTom ook MotionQ, een voorspellend rijconcept om het comfort van passagiers in zelfsturend transport te garanderen. Tijdens de show in Las Vegas werd MotionQ gedemonstreerd in de robottaxi Rinspeed Snap, die ook voor het eerst werd getoond aan het publiek.

Naast Baidu liet TomTom ook weten nauwer te gaan samenwerken met Qualcomm om technologie├źn te ontwikkelen voor autonoom rijden. Het gaat hierbij met name om het samensmelten van TomTom HD kaarten met het Drive Data Platform van Qualcomm. De twee werken al sinds begin 2017 samen.

Analist Marc Zwartsenburg van ING besloot TomTom op de favorietenlijst voor 2018 te zetten met een koopadvies en een koersdel van 15,50 euro.

De aankondigingen volgden een week nadat juist concurrent HERE een stap voorwaarts maken. Bosch en Continental maakten bekend elk een belang van 5 procent te nemen in HERE, waarin de Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler, net als Intel en Pioneer, dit ook al hebben.

Vooral dat Bosch deze stap zette, was een tegenvaller volgens analist Marc Hesselink van ABN AMRO. TomTom werkt namelijk ook samen met Bosch.

Fundamenteel maakt Hesselink zich echter niet heel veel zorgen. In de auto-industrie werken partijen nu eenmaal vaak samen met veel anderen, aldus de analist. "We denken dat er ruimte is voor zowel HERE als TomTom, zolang hun producten maar goed genoeg zijn voor real-time navigatie." Hesselink handhaafde dan ook zijn koopaanbeveling na het nieuws, met een koersdoel van 14,00 euro.

Ook Den Drijver van NIBC reageerde negatief op de deal van HERE. Bosch leek redelijk sterk verankerd in een samenwerkingsverband met Nvidia en TomTom, maar het nieuwe aandeelhouderschap in HERE is geen goed signaal voor TomTom, denkt de analist. De stap van Continental was volgens de marktvorser minder verrassend. HERE en Continental konden het sowieso al goed met elkaar vinden, stelde hij.

Op korte termijn zal TomTom volgens NIBC weinig last ondervinden van de situatie. Op de middellange en lange termijn kan dit anders uitpakken, denkt Den Drijver.

Bosch en Continental, sterke partners in de ogen van de analist, hebben nu ook een belang om de technologie van HERE te gebruiken. Daarbij is HERE met zijn partners kapitaalkrachtiger dan TomTom en Den Drijver meent dan ook dat de Nederlandse navigatiespecialist op zoek moet naar vergelijkbare sterke partners "en zou moeten overwegen om ook belangen te verkopen", bijvoorbeeld aan Samsung, dat eigenaar is van Harman, om zo de kunnen blijven investeren in technologie en productontwikkeling.

Den Drijver van NIBC blijft bezorgd over de groei- en margevooruitzichten voor Telematics en de outlook voor de middellange en lange termijn voor Automotive. Reden voor de analist om een Neutraal advies te handhaven met een koersdoel van 9,70 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 12, 2018 14:02 ET (19:02 GMT)