*

Nieuws Binnenland

Uitgelicht: ASML op dreef

vrijdag 19 januari 2018 20:04

Goed ontvangen kwartaalcijfers maken ASML weektopper.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel ASML was afgelopen week de smaakmaker op het Damrak, nadat de kwartaalcijfers van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector door zowel beleggers als analisten goed werden ontvangen. Ook sectorgenoten ASM International en BE Semiconductor Industries deden het goed.

De halfgeleidersector is volgens CEO Peter Wennink dan ook "on fire", oftewel op dreef. Een constatering waarin analist Jos Versteeg van InsingerGilissen zich volledig kon vinden.

Voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 zei de marktvorser dat "de semiconductor industrie nog nooit zo hard is gegroeid als de afgelopen tijd".

Analisten hielden voorafgaand aan de kwartaalcijfers rekening met tenminste het halen van de eigen doelstellingen door ASML. De Veldhovenaren bleken het echter beter te hebben gedaan dan voorspeld.

In het afgelopen kwartaal behaalde ASML een omzet van 2.561 miljoen euro met een brutomarge van 45,2 procent. Daarmee kwam de omzet afgelopen jaar uit op 9.053 miljoen euro, 32 procent hoger dan in 2016.

Voor het vierde kwartaal mikte ASML echter op een omzet van ongeveer 2,1 miljard euro met een brutomarge van circa 44 procent.

Netto verdiende ASML in het vierde kwartaal 644 miljoen euro.

In een toelichting zei CEO Wennink dat de omzet werd aangejaagd door klanten die weinig geduld hadden. Dit betekende dat omzet naar voren kon worden gehaald.

Een extreem goed kwartaal, concludeerde analist Edwin de Jong van NIBC. De omzetmeevaller was daarbij breed gedragen, aldus de marktvorser.

Ook bij ABN AMRO werd tevreden gereageerd op de cijfers van ASML. Met een omzet die 18 procent hoger lag dan verwacht en de winst per aandeel die zelfs 36 procent hoger uitviel dan voorzien, sprak analist Marc Hesselink van "een erg sterk kwartaal".

Omdat feitelijk de hele markt er wel op rekende dat ASML niet zou teleurstellen met de kwartaalcijfers, was er vooral aandacht voor de toekomstgerichte uitspraken van de toeleverancier.

"Voor 2018 verwachten we een aanhoudende solide groei van de omzet en winst", zei topman Wennink, zich daarbij positief uitlatend over de progressie met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet en de vraag vanuit China.

In het lopende eerste kwartaal mikt ASML een omzet van ongeveer 2,2 miljard euro met een brutomarge tussen de 47 en 48 procent. Daarmee schoot ASML wel iets tekort op de analistenverwachtingen voorafgaand aan de cijfers.

Dit was volgens Hesselink het gevolg van 0,4 miljard euro aan omzet die naar voren is getrokken. Dit verklaarde ook direct de meevaller in het vierde kwartaal. Echter de cijfers over het afgelopen kwartaal samengevoegd met de verwachting voor het lopende kwartaal beoordeelde de marktvorser als "erg gezond" met een 5 procent hogere omzet dan voorzien en een winst die zelfs 11 procent hoger zal uitvallen.

Als ASML er in slaagt om in 2018 de marge op het hoge niveau van afgelopen kwartaal te houden, dan zal dit volgens NIBC resulteren in "significante" verhogingen van de winsttaxaties van analisten.

Analist Versteeg heeft hier alle vertrouwen in, nadat de marge voor EUV afgelopen kwartaal volgens hem op nul uitkwam, na lange tijd van investeren in negatieve marges. Dit jaar zullen er ongeveer twee keer zo veel van de nieuwe machines worden verkocht en de marge zal uiteindelijk stijgen naar 50 procent, denkt de analist. "Dus daar zit vooral de winstgroei en de omzetgroei", betoogde de marktvorser van InsingerGilissen.

Grote ambities

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, of 11 miljard euro gerekend inclusief de overname van HMI. Belangrijk om deze doelstelling inderdaad te kunnen halen, is het succes van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

Bij Kepler Cheuvreux denken de analisten dat ASML op de komende beleggersdag later dit jaar de omzetdoelstelling voor 2020 zal verhogen. Analisten van UBS zijn van mening dat de huidige cyclus tot in 2019 zal voortduren.

Belegger beloond

In 2018 en 2019 wil ASML, zo kondigde de onderneming woensdag aan, voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Als een complete verrassing kwam het nieuws. CFO Wolfgang Nickl van ASML opperde medio november tijdens een conferentie van Morgan Stanley in Barcelona plannen voor een nieuw aandeleninkoopprogramma.

"Ik ben er vrij zeker van dat het neerkomt op januari, omdat ons huidige inkoopprogramma loopt tot het einde van dit jaar, dus dat betekent dat we een nieuw programma moeten aankondigen", zo zei Nickl, die daarbij sprak van een "significant" programma.

Het recent afgeronde inkoopprogramma liep sinds 2016. In twee jaar tijd werd voor 0,9 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht, hoewel er ruimte was voor 1,5 miljard euro.

Het programma werd in verband met de overname van HMI enige tijd stil gelegd.

Naast een nieuwe aandeleninkoopprogramma zal ASML ook een hoger dividend uitkeren. De uitkering steeg van 1,20 naar 1,40 euro per aandeel.

Nieuwe CFO

Tegelijk met de kwartaalcijfers maakte ASML ook bekend wie de opvolger wordt van CFO Nickl. Roger Dassen, afkomstig van Deloitte Touche Tohmatsu Limited, moet de vertrekkend financieel directeur naar Bayer doen vergeten.

ASMI en Besi

In het kielzog van ASML deden ASMI en Besi afgelopen week ook goede zaken. ASMI steeg op weekbasis 4,8 procent en Besi 6,9 procent.

Het waren volgens NIBC overigens niet alleen de goede cijfers van ASML die de twee kleinere aandelen een zet in rug gaf.

Fabrikant TSMC kwam met meevallende kwartaalcijfers die het sterke momentum in de sector bevestigden. De Jong van NIBC merkte op dat er nog geen signaal is van verzwakking.

De analist meent dat de voortdurende technologische verbeteringen goed zullen uitpakken voor de Nederlandse toeleveranciers van de halfgeleidersector.

Afgelopen week besloten verschillende analisten al hun ramingen te verhogen. Zo zette S&P Equity Research het aandeel op de kooplijst met een koersdoel van 167,00 euro. Bij USB en Credit Suisse stond ASML al op Kopen, maar werden de koersdoelen opwaarts aangepast naar respectievelijk 180,00 en 194,00 euro.

Versteeg van InsingerGilissen, die het aandeel op Aanbevolen heeft staan, verhoogde het koersdoel naar 180,00 euro, maar gaf direct aan dat er nog wel meer in het vat zit.

Op een slotkoers van 166,90 euro won ASML afgelopen week 11,8 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 19, 2018 14:04 ET (19:04 GMT)