*

Nieuws Binnenland

Beursblik: Credit Suisse zet verkoopadvies op ING

dinsdag 23 januari 2018 14:49

ABN AMRO blijft koopwaardig en koersdoel voor KBC omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) Credit Suisse heeft het neutrale advies voor ING Groep ingeruild voor Underperform en het koersdoel verlaagd van 15,50 naar 15,00 euro, omdat de rentemarge dreigt te dalen terwijl beleggers wel erg optimistisch zijn over de groeiende fee-inkomsten. Dat stelde de Zwitserse zakenbank dinsdag in een rapport.

"De rentemarge gaat teleurstellen", waarschuwde analist Marcell Houben van Credit Suisse in een toelichting tegen ABM Financial News.

Beleggers onderschatten de hevige concurrentie op de hypothekenmarkt, zowel in Nederland als België, waar ook geen ruimte meer is om de spaarruimte verder te verlagen. Daarbij rekenen beleggers volgens de analist nu al op een optimale groei van de fee-inkomsten.

De netto rentemarge zal in het vierde kwartaal nog redelijk stabiel zijn, maar duikt eind 2018 onder 150 basispunten en zakt daarna verder tot 147 punten, verwacht Houben. En de rentemarge is nog steeds bepalend voor het resultaat van ING.

Verder zijn analisten misschien te optimistisch over de hoeveelheid overtollig kapitaal die ING gaat teruggeven aan aandeelhouders, omdat de bank graag wil groeien en dat vergt kapitaal. Die groei zoekt ING bovendien in leningen voor het midden- en kleinbedrijf en consumptief krediet, en dat slokt meer kapitaal op dan hypotheken - dat gaat zo'n 50 basispunten van de kernkapitaalbuffer kosten, verwacht Credit Suisse. Zwaardere kapitaaleisen onder Basel 4 kosten nog eens 20 basispunten.

Tenslotte denkt Houben dat ING zijn dividend wel jaarlijks zal verhogen, zoals beloofd, maar dat heel langzaam zal doen, misschien met steeds 1 cent per aandeel per jaar, om niet klem te komen te zitten met een te hoge dividenduitkering. Beleggers rekenen mogelijk op meer.

ABN AMRO

De voorkeur van Credit Suisse blijft uitgaan naar de kleinere sectorgenoot ABN AMRO, waarvoor het advies wel bleef gehandhaafd op Outperform, terwijl het koersdoel stijgt van 30,00 euro naar 32,50 euro. Houben noemt het een sterk signaal dat ABN AMRO als enige van de drie Benelux-banken heeft toegezegd overtollig kapitaal te willen laten terugvloeien naar aandeelhouders.

In aanloop naar de update die de bank heeft beloofd over zijn kapitaalstrategie, kwam Houben tot de conclusie dat de bank waarschijnlijk niet meer dan 50 procent van de winst gaat uitkeren als dividend, maar daarnaast door middel van aandeleninkopen het rendement voor aandeelhouders kan laten stijgen naar circa 8,5 procent. Deze werkwijze biedt meer flexibiliteit in latere jaren dan een vast opgehoogd dividendpercentage, benadrukte de analist.

Verder aarzelen beleggers bij ABN AMRO om de beloftes te geloven die de bank deed over stabiele kostenniveaus. "Ze hebben geen track record" op dat vlak, aldus de analist.

Over de derde bank, KBC Groep, blijft Credit Suisse neutraal, met licht lagere winstramingen dan de analistenconsensus. Het koersdoel werd wel verhoogd, van 70,00 naar 71,50 euro.

ING noteerde dinsdagmiddag 2,1 procent lager en ABN AMRO verloor een half procent. KBC Groep werd 0,7 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 23, 2018 08:49 ET (13:49 GMT)