*

Nieuws Binnenland

Ahold en GrandVision dalen op Damrak

woensdag 24 januari 2018 09:58

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam deed woensdag een stapje terug. Ook de meeste andere Europese beursgraadmeters lieten overwegend kleine minnen zien. Op het Damrak daalde Ahold Delhaize na publicatie van de omzetcijfers. Optiekketen GrandVision, die ook met verkoopcijfers kwam, ging in de uitverkoop.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 569,62 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 856,83 punten. De beurs in Londen verloor 0,3 procent en Parijs zakte 0,1 procent. Frankfurt bleef vrijwel vlak.

Ahold Delhaize was de grootste daler in de AEX met een min van 2,1 procent. Volgens analisten van KBC Securities voldeden de omzetcijfers van het Nederlands-Belgische supermarktconcern aan de verwachtingen. Een minpunt is volgens hen wel dat de omzetontwikkeling in de Verenigde Staten aan de zwakke kant blijft.

Randstad

Uitzender Randstad profiteerde van een koopadvies door Goldman Sachs en ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 1,4 procent. Het Franse kabel- en telecomconcern Altice zakte 1,1 procent na een adviesverlaging door Exane.

In de MidKap stond GrandVision onderaan met een verlies van 5 procent. De uitbater van optiekketens als Pearle en EyeWish zag bij de winkels die langer dan een jaar open zijn de omzet afnemen en verwacht dat het resultaat in het vierde kwartaal minder sterk zal groeien dan een jaar eerder. Sterkste stijger was bodemonderzoeker Fugro met een plus van 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven steeg ICT Group 4,5 procent. Het ICT-bedrijf draagt Gina van der Werf voor als nieuwe commissaris. Van der Werf is de topvrouw van First Dutch Innovations, een multinational die onder meer actief is op het gebied van certificering.

Euro

In Parijs kelderde de Franse milieugroep Suez 16 procent na een winstwaarschuwing. Het is het grootste dagverlies voor het aandeel ooit. In Z├╝rich won Novartis ruim 2 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De Zwitserse farmaceut boekte meer winst dan verwacht. Voor het nieuwe jaar verwacht het concern veel van enkele nieuwe geneesmiddelen.

De euro was 1,2320 dollar waard, tegen 1,2286 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 64,57 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 69,85 dollar per vat.