Nieuws Binnenland

Negatieve dag op beurs Amsterdam

Woensdag 24 januari 2018 17:51

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is woensdag in het rood gesloten. Ook in de rest van Europa waren vooral verliezen te zien. De stijgende euro zorgde voor terughoudendheid bij beleggers. Op het Damrak moesten Ahold Delhaize en GrandVision het ontgelden na publicatie van omzetcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 566,04 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 852,28 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,2 procent.

Ahold Delhaize was de grootste daler in de hoofdindex met een min van 3 procent. Volgens analisten van KBC Securities voldeden de omzetcijfers van het Nederlands-Belgische supermarktconcern aan de verwachtingen. Een minpunt is volgens hen wel dat de omzetontwikkeling in de Verenigde Staten aan de zwakke kant blijft.


Reacties

  • Actie --> Reactie. Behoefte aan of belangstelling voor aandelen doet de koers stijgen als de koopintentie wordt omgezet in aankoop. Dat moet natuurlijk dan wel vrij massaal gebeuren. Maar als de prijs van een object omhoog gaat, neemt de aantrekkelijkheid ook weer af. De interesse voor het aandeel zakt, de stijging vlakt af en stabiliseert op een bepaald niveau. Dan wil de belegger op een gegeven moment winst nemen en gaat verkopen. Als geiten en schapen volgen de deelnemers aan de beurs elkaar en er volgt een golf van verkopen. Aandeel duikt naar beneden. Het is niet gezegd dat die reductie onder het aanvankelijke startpunt komt. Als het een beetje meezit, dan blijft het nieuwe, relatieve minimum iets boven het beginpeil hangen. Dan is er sprake van residuwinst. Indien de prijs laag genoeg is, roept dat weer kooplust op en volgt een herhaalde opbloei. Successievelijke oplevingen met gedeeltelijke terugval leiden tot een structurele verhoging van het aandeel op middellange en lange termijn. Dit geldt natuurlijk alleen, indien reactie (daling) < actie (stijging). Gelukkig is economie geen natuurkunde. Want in de mechanica kennen we de wet: actie = - reactie. Dat schiet niet op.

    Paul Plaizier 24 januari 2018 23:51:59
  • Negatieve dag, zal je niet gewoon er vanuitgaan dat 'beleggers' dan geen trek hebben om te kopen in plaats van de Euro erbij te betrekken?…, in aandelen duiken bij stijgende beurs is het credo, bij dalende beurs immers niet. Maargoed, zat al in de pipelijn, daling, weinig tot geen volume afgelopen dagen, dus heel verwonderlijk is/was deze daling niet...

    Ed 24 januari 2018 22:11:19  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed