*

Nieuws Binnenland

Brede verkoopgolf op Damrak

maandag 5 februari 2018 09:53

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak stond maandag diep in het rood. Ook de andere Europese beurzen gingen stevig omlaag na de negatieve teneur op de handelsvloeren in New York en Aziƫ. De vooruitzichten van hogere rentes en een sterkere inflatie hielden de markten in de greep.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de min op 543,62 punten. In de MidKap, die 1,8 procent daalde tot 819,76 punten, waren geen stijgers te bekennen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,2 procent kwijt.

Bij de kleinere bedrijven ontsprong BinckBank (plus 1,9 procent) de negatieve dans. De onlinebroker profiteerde in het vierde kwartaal van een aanzienlijk hoger aantal transacties vergeleken met een jaar eerder. Daardoor vielen ook de omzet en winst hoger uit.

Galapagos

Grootste verliezers bij de hoofdfondsen waren biotechnologiebedrijf Galapagos en kabel- en telecomconcern Altice met verliezen van 2,9 en 2,8 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal was de enige stijger met een plus van 0,3 procent.

In de MidKap stonden advies- en ingenieursbureau Arcadis en bodemonderzoeker Fugro onderaan met minnen van meer dan 3 procent. Verlichtingsbedrijf Philips Lighting leverde 1,7 procent in na een adviesverlaging door Barclays.

Wereldhave zette daling voort met een verlies van 1,5 procent, na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux en de aankondiging van het vertrek van financieel topman Robert Bolier. Het vastgoedconcern verloor vrijdag al bijna 12 procent na verlaging van het dividend.

Ryanair

Air France-KLM zakte 2,5 procent. De luchtvaartcombinatie wil volgens de krant Corriere della Sera samen met easyJet en Delta Air Lines een overnamebod doen op het failliete Alitalia na de Italiaanse parlementsverkiezingen op 4 maart.

In Dublin daalde Ryanair 3,2 procent. De Ierse prijsvechter houdt ook in de rest van zijn lopende boekjaar rekening met verstoringen als gevolg van een slepende ruzie met zijn piloten. Wel handhaafde de budgetmaatschappij haar verwachting voor de winst in het hele boekjaar. Het bedrijf verwacht dat de ticketprijzen voor de zomerperiode onder druk blijven staan.

De euro was 1,2454 dollar waard, tegen 1,2450 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 1,1 procent in prijs tot 64,73 dollar. Brentolie daalde ook 1,1 procent, tot 67,83 dollar per vat.