*

Nieuws Binnenland

BAM onderuit op rood Damrak

woensdag 21 februari 2018 10:01

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs deed woensdag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen gingen omlaag na de verliesbeurt op Wall Street. Op het Damrak verwerkten beleggers de cijfers van informatieleverancier Wolters Kluwer, verzekeraar ASR en bouwer BAM. Daarnaast werd uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 531,14 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 811,46 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,3 procent.

BAM was de grootste daler in de MidKap met een verlies van ruim 6 procent. De problemen met de zeesluis in IJmuiden drukten zoals verwacht zwaar op de jaarcijfers van de bouwer, die de winst flink zag dalen. De cijfers van ASR werden wel goed ontvangen. De verzekeraar heeft een goed jaar achter de rug en werd beloond met een koerswinst van 0,5 procent.

Kendrion

Bij de hoofdfondsen ging Wolters Kluwer aan kop met een plus van 2,7 procent. De informatieleverancier zette in 2017 hogere resultaten in de boeken. Ook wil het bedrijf voor 400 miljoen euro eigen aandelen inkopen en voorziet het voor dit jaar een verdere winstgroei.

Bij de kleinere bedrijven leverde Kendrion 5,6 procent in. De producent van elektromagnetische componenten behaalde vorig jaar hogere resultaten. In een toelichting stelde topman Joep van Beurden echter dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal lager uitviel dan verwacht.

Euro

Lloyds Banking Group klom 1,6 procent in Londen. De Britse hypotheekverstrekker boekte afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht, maar gaat voor 1 miljard pond aan eigen aandelen inkopen. Mijnbouwbedrijf en grondstofhandelaar Glencore steeg 1,4 procent na een verhoging van het dividend.

In Parijs won Orange 1,7 procent. Het telecomconcern profiteerde in het afgelopen kwartaal van het herstel in thuismarkt Frankrijk en verhoogde het dividend. Telefónica Deutschland klom 2,3 procent in Frankfurt. De aanbieder van mobiele telefonie, waarin KPN een belang heeft van bijna 10 procent, boekte meer omzet in het vierde kwartaal en wil de komende drie jaar zijn dividend opvoeren.

De euro was 1,2321 dollar waard, tegen 1,2345 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie kostte 1,2 procent minder op 61,04 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 64,56 dollar per vat.