*

Nieuws Binnenland

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

woensdag 21 februari 2018 14:26

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs krijgt er donderdag een nieuw type beursfonds bij: het overnamevehikel Dutch Star Companies One, dat een goedlopend klein tot middelgroot bedrijf gaat helpen om een minderheid van zijn aandelen naar de beurs te brengen.

Voorafgaand aan de beursgang van donderdag sprak ABM Financial News met initiatiefnemer Niek Hoek.

Voor investeerders biedt Dutch Star Companies One de mogelijkheid om te beleggen in een bedrijf "waar je anders niet in kunt beleggen", stelde Hoek. Het lijkt een beetje op private equity, zegt hij, maar dan met een veel kortere tijdshorizon: bij private equity geef je je geld vaak voor langere tijd, bijvoorbeeld vijf tot zeven jaar uit handen. Bij Dutch Star krijgen Hoek en consorten twee jaar de tijd om een onderneming te vinden, maar de bedoeling is sneller. "Dat kan een paar maanden zijn tot twee jaar." Eventueel kan Dutch Star nog een half jaar extra tijd vragen.

Daarbij moet je bij private equity nog afwachten waarin wordt geïnvesteerd. Als het overnamedoelwit niet bevalt, dan kunnen beleggers in Dutch Star One hun geld terugkrijgen, meldt het prospectus.

Voor de kleinere en middelgrote bedrijven waar Hoek op mikt is het niet zo makkelijk om een beursnotering te krijgen. Banken zitten er vaak niet op te wachten om zo'n beursgang te begeleiden, omdat het te veel werk zou zijn. Via Dutch Star kunnen grote aandeelhouders - bijvoorbeeld een familie of een private equity-partij - een deel van hun bezit liquide maken, zonder de controle te verliezen.

Het bedrijf waarin het fonds een minderheidsbelang neemt, krijgt een beursnotering tegen een vooraf overeengekomen prijs en met zekerheid van succes. "Wij hebben een schone beursgenoteerde vennootschap klaarstaan. Er hoeft geen enorme prospectus te worden uitgegeven", aldus Hoek.

Een vergelijking met de reverse listings die bijvoorbeeld het beursfonds Value8 meermaals deed, gaat volgens Hoek mank. "We brengen een nieuwe nv uit en zetten een prospectus van 130 pagina's neer. Het geld wordt pas uitgegeven als duidelijk is wat er wordt overgenomen. Aandeelhouders die hier niet in mee willen gaan kunnen hun aandelen dan terugverkopen. Het is een heel transparant proces. Bij sommige reverse listings was dat in het verleden minder duidelijk", aldus Hoek. "Wij doen een beursgang volgens het boekje."

Dutch Star Companies One wil donderdag tenminste 50 miljoen euro ophalen en heeft daar reeds toezeggingen voor van ondernemers, family offices, topbestuurders en een enkele kleine institutionele belegger. Hoewel het bedrijf tot 100 miljoen euro kan ophalen, is het doel niet om zo veel mogelijk geld op te halen, zegt Hoek. "Omdat we bewust in een kleinere vijver willen vissen."

Dit soort Special-purpose acquisition companies of SPACs zijn niet altijd een succes, maar van een veertiental vehikels uit 2015 en 2016 was "het gros" succesvol, zegt Hoek.

Dutch Star Companies One, dat behalve door Hoek wordt gemanaged door voormalig SHV-topman Stephan Nanninga en Gerbrand Terbrugge van overnameadviseur Oaklins, wordt ook actief gesteund door twee co-promotoren van Oaklins die in Italië recent drie SPACs lanceerden.

"In Italië is het SPAC-model verfijnd en aangescherpt", volgens Hoek. Dutch Star heeft dat weer toegesneden op de Nederlandse markt.

Beleggers in Dutch Star Companies One kopen twee aandelen en krijgen daar warrants bij, die bij koerswinst kunnen worden ingeruild voor extra aandelen en dus extra rendement. "Als de koers met 10, 20 of 30 procent oploopt, dan kunnen beleggers ruim het dubbele aan rendement krijgen, tot 60 procent", zegt Hoek.

Dat rendement kan komen van een realistische, "niet al te hoge" waardering van de onderneming waar Dutch Star zich aan hecht. Een mogelijke bron van rendement is vervolgens dat beursgenoteerde bedrijven over het algemeen hoger gewaardeerd zijn dan niet-beursgenoteerde bedrijven.

De vraag is in hoeverre dat geldt voor bedrijven die nog grotendeels in private handen zijn. "Belangrijk is dat er uiteindelijk free float gaat ontstaan", bevestigde Hoek. "Maar als je als bedrijf openstaat voor een beursnotering dan is er ook interesse om uiteindelijk je belang liquide te maken", meent hij.

Dutch Star Companies One kijkt naar bedrijven uit diverse sectoren, onder andere scheepvaart, industrie en landbouw. Ook worden sectoren uitgesloten, zoals de tabaks- en wapenindustrie, maar ook financials. "Een financieel bedrijf is vaak groter en vaak moeilijker uit te leggen voor investeerders", aldus Hoek, voormalig topman van verzekeraar Delta Lloyd.

Volgens Hoek zijn er al bedrijven geweest die hebben laten weten dat ze het een interessante optie vinden. "We kunnen er nu nog niet met ze over praten, maar vanaf de beursnotering kan dat wel."

Hoek twijfelt niet aan de potentie van zijn nieuwe onderneming, die een serie nieuwe vennootschappen kan opleveren. Volgens hem is het vooral een uitdaging om de eerste beursgang te laten slagen. "Daarna zal men in de rij staan".

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 21, 2018 08:26 ET (13:26 GMT)