Nieuws Binnenland

Cijferperiode nog niet voorbij

Zondag 25 februari 2018 15:37

AMSTERDAM (ANP) - Het hoogtepunt van de cijferperiode is achter de rug, maar beleggers krijgen komende week desondanks nog resultaten van een flinke reeks grote bedrijven te verwerken. Onder meer de AEX-fondsen Ahold Delhaize, Grandvision, Aalberts Industries en Gemalto openen de boeken. Verder staat er ook een aardige reeks macro-economische cijfers op de agenda.

Het zwaartepunt van de beursweek in Amsterdam lijkt woensdag te gaan plaatsvinden. Naast Ahold Delhaize, Aalberts en Grandvision komen dan ASMI en TakeAway met cijfers. Gemalto is op vrijdag aan de beurt. Verder staan PostNL, IMCD en Beter Bed deze week op de planning in Amsterdam. Ook Altice-dochter Altice USA komt met resultaten.

Over de grens wordt ook onder meer gekeken naar de Amerikaans-Belgische biergigant Anheuser-Busch Inbev. Verder worden cijfers verwacht van de Duitse farmaceut Bayer, en in de Verenigde Staten van onder meer de winkelketens Macy's, Best Buy, Lowe's en Office Depot en fitnesstrackerfabrikant Fitbit.

Jerome Powell

Ook zal in de VS worden gekeken naar de eerste openbare optredens van Jerome Powell als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Hij wordt dan gehoord door commissies van de Senaat en het Congres. Verder komen er nog verkoopcijfers van autofabrikanten in de VS.

Op het macro-economische vlak komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers over het producentenvertrouwen in Nederland. Verder komen er onder meer updates over de inflatie en het ondernemersvertrouwen in verschillende Europese landen en in de eurozone. In de VS wordt vooral uitgekeken naar de tweede raming van de economische groei in het vierde kwartaal.

Hoger

De Europese beurzen sloten vrijdag overwegend hoger. De AEX-index eindigde 0,3 procent hoger op 534,09 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 823,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,2 procent, Londen verloor 0,1 procent.

In New York werden grotere plussen genoteerd. De Dow-Jonesindex klom 1,4 procent tot 25.309,99 punten. De S&P 500 won 1,6 procent tot 2747,30 punten en de Nasdaq steeg 1,8 procent tot 7337,39 punten.


Reacties

 • Ach, van 100.000 of 10.000.000 kun je ook weer maken 1,0 x 10 tot de 5e macht of 1,0 x 10 tot de 7e macht, en dan hebben we het toch opnieuw over cijfers, heh. Kwestie van praktische gedaante, maar niet van principieel verschil. Cijfers en getallen vormen lekker 1 pot nat. Het onderscheid is schijn.

  Paul Plaizier 26 februari 2018 01:14:22
 • Romeinse cijfers zijn eigenlijk I, II, III, V. Dan heb je nog IV, VI, VII, VIII, IX en X. De X (10), L (50), C (100) en M (1000) zijn strikt genomen getallen in formele zin. Die Romeinen hadden een best zuinig systeem van tellen, hoor.

  Paul Plaizier 25 februari 2018 23:40:32
 • Wat is het verschil tussen cijfers en getallen, afgezien van de definitie dat getallen groter of gelijk aan 10 zijn? In alledaags taalgebruik zijn cijfers en getallen synoniemen van elkaar. Trouwens de Romeinse cijfers L, C en M verwijzen wel degelijk naar hoeveelheden van boven de 10 (X).

  Paul Plaizier 25 februari 2018 23:27:06
 • Wat is het verschil tussen cijfers en getallen, afgezien van de definitie dat getallen groter of gelijk aan 10 zijn? In alledaags taalgebruik zijn cijfers en getallen synoniemen van elkaar. Trouwens de Romeinse cijfers L, C en M verwijzen wel degelijk naar hoeveelheden van boven de 10 (X).

  Paul Plaizier 25 februari 2018 23:27:05
 • Cijfers, dat stamt uit de tijd van de Romeinen.., en is iets voor economen. Daarmee ga je het niet redden op beurs en aanverwanten, waar getallen de dienst uitmaken...

  Ed 25 februari 2018 19:09:32
 • Voor simpele, afzonderlijke unicausale redeneringen is gezien deze waterval aan data geen ruimte. Om alle effecten en wisselwerkingen daartussen op de koersen weer te geven is een multivariate, gewogen, lineaire combinatie van factoren nog de minst ingewikkelde optie. Maar het valt nog te bezien of zo'n meervoudig lijnrecht optelmodel voldoende veerkracht heeft om tot genuanceerde, accurate en predictieve beschrijvingen en verklaringen te komen. Waarschijnlijk moeten loglineaire en tijdreeksenanalyses als hulptroepen aangevoerd worden. Descriptie dient eveneens nog door interpretatie, diplomatieke formulering van conclusies en politieke manipulatie aangevuld te worden. Het ligt voor de hand dat het aantrekkelijk is om je te concentreren op 1 of enkele "oorzaken" met enkelvoudige implicaties. Dat communiceert wat lekkerder en maakt zaken makkelijker bespreekbaar in alle klets-, babbel- en jammer-fora/shows op TV. Maar je kunt met Jan Klaassen en Katrijn poppenkast natuurlijk geen MacBeth of King Lear drama en tragedie van Shakespeare opvoeren. De tekenen aan de oppervlakte verbergen meer verrassingen dan er verraden worden. Voorbarige heil- en doemuitspraken maken via heftige herhaling dikwijls hun echo's waar!

  Paul Plaizier 25 februari 2018 16:53:35  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed