*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen kleuren lichtrood

woensdag 28 februari 2018 12:12

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden woensdag een stapje terug. De vrees dat de rente in de Verenigde Staten in een hoger tempo zal worden opgeschroefd zorgde voor enige koersdruk. Op het Damrak boden beter dan verwachte resultaten van Ahold Delhaize steun aan de handel.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager op 537,39 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 817,93 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,4 procent achteruit.

Ahold Delhaize was de grote winnaar bij de hoofdfondsen met een plus van 2,6 procent. Het Nederlands-Belgische supermarktconcern de winst in het vierde kwartaal ruimschoots te verdrievoudigen. Het bedrijf profiteerde van een gunstiger belastingklimaat in de Verenigde Staten, waar het bedrijf het gros van zijn omzet haalt.

Aalberts Industries

Het industriƫle concern Aalberts Industries, dat 2017 afsloot met meer winst, daalde 0,1 procent. Volgens analisten van KBC Securities lagen de resultaten in lijn met de verwachtingen. Grootste daler was biotechnologiebedrijf Galapagos met een verlies van 1,5 procent.

De resultaten van GrandVision vielen in goede aarde. De uitbater van optiekketens als Pearle en EyeWish wist zijn verkopen in 2017 verder op te voeren en verwacht dat de omzet in 2018 zo'n 7 tot 9 procent zal toenemen. Het aandeel klom 0,6 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de MidKap. Postbezorger PostNL sloot de rij met een min van ruim 2 procent.

Takeaway

Bij de kleinere bedrijven verloor Takeaway.com 2,9 procent. De etenbestelsite verwerkte afgelopen jaar fors meer bestellingen en boekte meer omzet. Het verlies liep wel op door hogere marketingkosten.

In Frankfurt zakte Bayer meer dan 3 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het Duitse chemieconcern liet weten meer tijd nodig te hebben voor zijn voorgenomen miljardenovername van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto, maar verwacht de deal nog wel in het tweede kwartaal af te ronden.

Dialog Semiconductor

De Duitse chipmaker Dialog Semiconductor steeg ruim 9 procent na goed ontvangen resultaten. In Brussel werd Solvay 2,8 procent lager gezet na tegenvallende cijfers van het chemieconcern.

De euro was 1,2227 dollar waard, tegen 1,2244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 63,05 dollar. Brentolie klom 0,2 procent in prijs tot 66,76 dollar per vat.