*

Nieuws Binnenland

Beurzen onderuit door vrees handelsoorlog

vrijdag 2 maart 2018 11:55

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag opnieuw diep in het rood. De aankondiging van Amerikaanse importtarieven op buitenlands staal en aluminium wakkerde de vrees aan voor een wereldwijde handelsoorlog. Ook werd met een schuin oog gelet op de Italiaanse verkiezingen die zondag worden gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,7 procent in de min op 520,80 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 797,01 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt raakten 1,8 en 2 procent kwijt. De hoofdindex in Milaan verloor 1,9 procent en Londen daalde 0,8 procent.

Staalproducent ArcelorMittal en roestvrijstaalmaker Aperam behoorden tot de grootste dalers op het Damrak met minnen van 4,4 en 2,6 procent. De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week een importheffing opleggen van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium. De stap kan leiden tot tegenmaatregelen van China, Canada en de EU. De Duitse staalfabrikanten ThyssenKrupp en Salzgitter daalden in Franfurt 2,9 en 4,8 procent.

Europese automakers

Ook de Europese automakers, die grote afnemers zijn van staal en aluminium, stonden onder druk. In Frankfurt zakten Daimler, BMW en Volkswagen tot 2,8 procent. De Franse autobouwers PSA Group en Renault verloren 1,7 procent in Parijs. Vliegtuigbouwer Airbus (min 3,1 procent) werd eveneens lager gezet. In Milaan leverde Fiat Chrysler 4,9 procent in.

Op het Damrak verwerkten beleggers daarnaast de resultaten van IMCD, ICT en Beter Bed. De distributeur van specialistische chemicaliën en voedingsingrediënten IMCD behaalde vorig jaar meer omzet en winst, maar daalde desondanks 1,2 procent. De cijfers van automatiseerder ICT (min 3,1 procent) en beddenverkoper Beter Bed (min 7,3 procent) konden beleggers eveneens niet bekoren.

LafargeHolcim

In Zürich verloor LafargeHolcim 4,5 procent. De cementproducent is in het vierde kwartaal flink in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf moest de waarde van zijn bezittingen herwaarderen, waardoor een miljardenafschrijving moest worden genomen.

De euro was 1,2294 dollar waard, tegen 1,2216 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent in prijs tot 60,71 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent tot 63,64 dollar per vat.