Nieuws Binnenland

ING in schijnwerpers op vlak Damrak

Dinsdag 13 maart 2018 09:50

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag zonder grote koersbewegingen geopend, net als de aandelenmarkten elders in Europa. Er wordt vooral uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer dat later op de dag naar buiten komt. ING kon op aandacht rekenen op het Damrak na het schrappen van de omstreden loonsverhoging voor topman Ralph Hamers. Verder waren er cijfers van ForFarmers en Basic-Fit.

De AEX-index op Beursplein 5 stond in het eerste handelsuur vrijwel onveranderd op 538,46 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 820,26 punten. Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent, Londen daalde licht.

De koers van ING steeg licht. De raad van commissarissen van de bank wilde de totale beloning voor Hamers met 50 procent verhogen naar 3 miljoen euro, maar ziet daar onder druk van de felle reacties die dat voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij van af. Volgens president-commissaris Jeroen van der Veer van ING werd de publieke ophef over de zaak onderschat. In politiek Den Haag werd positief gereageerd.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een plus van 2 procent, na de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van maximaal 280 miljoen dollar. De rij werd gesloten door kabel- en telecombedrijf Altice met een min van 1,5 procent.

Bij de kleinere fondsen was ForFarmers een uitblinker met een plus van 3,9 procent. De diervoederproducent wist vorig jaar de winst en omzet te verhogen dankzij de verbeterde economische omstandigheden. Het dividend gaat met een kwart omhoog. KBC Securities verhoogde zijn beleggingsadvies voor ForFarmers.

Basic-Fit

Ook Basic-Fit was in trek met een stijging van 4,6 procent. De fitnessketen zag de omzet en het resultaat groeien, geholpen door een flink aantal nieuwe vestigingen. Dit jaar verwacht Basic-Fit weer ruim honderd nieuwe sportscholen te openen in de landen waar het actief is.

RWE ging 1,6 procent omhoog in Frankfurt. Het energieconcern heeft vorig jaar winst geboekt na een miljardenverlies in 2016. Maandag ging de koers van RWE hard omhoog na een deal met branchegenoot E.ON over een opdeling van Essent-moeder Innogy.

De euro was 1,2329 dollar waard, tegen 1,2317 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 61,24 dollar en Brent werd 0,2 procent goedkoper op 64,79 dollar.


Reageren

Reacties

  • Ach, die loonsverhoging is van de baan dus waarom zul je het er nog over hebben?.. Er zijn wel grotere dingen om je druk om/over te maken, beurs en aanverwanten/portefeuille+huishoudboekje, om maar wat te noemen...

    Ed 13 maart 2018 13:27:40
  • PC Jeroen van der Veer beweert dat de publieke ophef over de salarisverhoging is "onderschat". Dus de negatieve consequentie van dat voornemen leidt nu tot terugtrekking van dat voorstel. M.a.w. het nadeel van de actie overtreft thans het beoogde voordeel. Daarom vindt herroeping van dit plan plaats. Dat is pure kosten/baten-afweging, geen morele overtuiging. Of wel: het komt neer op moreel redeneren op Kohlberg niveau 2. De egocentrische belangenbalans: moreel goed = gunstig voor mij; moreel slecht = ongunstig voor mij. Jammer dat dit tamelijk primitieve principe leidend blijkt. Je zou graag willen dat commissarissen en directeuren in hun voordeel/nadeel afweging meer persoonlijke, sociale, culturele en maatschappelijke factoren zouden betrekken. Wat betekent dat topinkomen voor personeel, klanten, landgenoten, het publieke rechtvaardigheidsgevoel en eerlijke verdeling van geld, goederen en gunsten? Op zijn minst zouden conventionele waarden en normen, zoals die in democratisch tot stand gekomen wet- en regelgeving neerslaan, gerespecteerd moeten worden. (Kohlberg niveau 4). Door de salarisverhoging niet als bonus te omschrijven, ontwijkt men de afspraken omtrent fooibeleid. Post-conventionele morele argumenten, zoals letter en geest van de wet, sfeer in de samenleving, verdelende rechtvaardigheid gaan blijkbaar pas werken, indien het verlies de winst achterhaalt. Nederland mag de neoliberale nuttigheidsmoraal best een beetje relativeren. Opbrengsten zijn niet louter materieel. Mentale en ethische waarden verdienen net zoveel aandacht als cijfers en getallen. Kwantiteit gedijt slechts bij de gratie van kwaliteit.

    Paul Plaizier 13 maart 2018 12:02:43  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed