Nieuws Binnenland

Beurzen wachten op inflatiecijfers VS

Dinsdag 13 maart 2018 11:58

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden dinsdag overwegend op kleine winsten. Beleggers wachten op de belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers later op de dag die van belang zijn voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Op het Damrak werden resultaten verwerkt van ForFarmers en Basic-Fit en kwam ING met het nieuws dat de omstreden loonsverhoging voor topman Ralph Hamers is geschrapt.

De Amsterdamse AEX-index noteerde tegen het einde van de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 538,48 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog tot 821,19 punten. Frankfurt en Parijs boekten plussen tot 0,4 procent, Londen bleef nagenoeg vlak.

In de AEX daalde ING 0,2 procent. De bank haalt de geplande loonsverhoging van 50 procent tot 3 miljoen euro voor Hamers van tafel onder druk van felle kritiek. Volgens president-commissaris Jeroen van der Veer heeft ING de publieke ophef over de zaak onderschat. In politiek Den Haag werd positief gereageerd.

ArcelorMittal

Koploper bij de hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal met een plus van 2,3 procent, na de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van maximaal 280 miljoen dollar. Ook industrieel toeleverancier Aalberts Industries had een goede dag met een winst van 1,6 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice sloot de rij met een min van 1,8 procent.

Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 was ForFarmers een uitblinker met een plus van 3,6 procent. De diervoederproducent wist vorig jaar de winst en omzet te verhogen dankzij de verbeterde economische omstandigheden. Het dividend gaat met een kwart omhoog. KBC Securities verhoogde zijn beleggingsadvies voor ForFarmers.

Basic-Fit

Ook Basic-Fit was in trek met een stijging van 2,5 procent. De fitnessketen zag de omzet en het resultaat groeien, geholpen door een flink aantal nieuwe vestigingen. Dit jaar verwacht Basic-Fit weer ruim honderd nieuwe sportscholen te openen in de landen waar het actief is.

RWE ging 1,4 procent omhoog in Frankfurt. Het energieconcern heeft vorig jaar winst geboekt na een miljardenverlies in 2016. Maandag ging de koers van RWE hard omhoog na een deal met branchegenoot E.ON over een opdeling van Essent-moeder Innogy.

De euro was 1,2336 dollar waard, tegen 1,2317 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 61,52 dollar en Brent werd iets duurder op 65,03 dollar.


Reageren

Reacties

  • De AEX beweegt zich langzaam in de richting van een marge tussen de 540 en 550. Binnen dit spectrum handhaafde de index zich in 2017 wel 6 maanden. Begin 2018 vertoonde de graadmeter even een optimistische uitbijter naar 470. Die vreugde werd wreed verstoord door het politieke vandalisme van de Amerikaanse president. Als die soep straks minder heet gegeten wordt dan ze werd opgediend, dan ebt die daling wel weer weg en kunnen we misschien opnieuw stroomopwaarts. Ik hoop dat politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen de voorwaarden zullen scheppen voor een beursklimaat waarin geleidelijke groei tot de mijlpaal van 600 tot de mogelijkheden gaat behoren. Kalme klimmers komen het hoogst, vermoed ik....... Of WENS ik dat....?

    Paul Plaizier 13 maart 2018 13:53:42  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed